Lidí potřebujících pomoc přibývá. Potravinová banka v Hustopečích se téměř vyprázdnila

Zásoby potravin ve skladu potravinové pomoci v Hustopečích na Břeclavsku už jsou téměř vyčerpané. Lidé jsou přitom velmi štědří, což potvrdil i zájem z poslední potravinové sbírky, která proběhla na podzim. Lidí, kteří potřebují pomoc, je však stále více, potraviny je tak nyní nutné dovážet z centrálního skladu v Brně.

Sociální pracovníci obecních a městských úřadů často oslovují potřebné sami. Radnice v Hustopečích takto oslovila například Petru Kotačkovou, která má čtyři děti, jedna z jejích dcer se dokonce léčí s leukémií, pomoc úřadu tak uvítala. 

Tamní organizace potravinové pomoci sídlí v místním kostele. Na podzim se jejím pracovníkům podařilo od lidí vybrat rekordních osm set kilogramů potravin. Zájem o pomoc je však tak velký, že zásob ze skladu rychle ubývá. Pro potraviny se tak musí až do centrálního skladu v Brně, který už pomáhá i v okolních krajích.

„Opravdu přibývá organizací a tedy i jednotlivců a rodin, které se dostávají do materiální nouze. Máme dost potravin, ale nebylo by tomu tak v budoucnosti, kdyby se neměla organizovat jarní sbírka,“ řekl šéf Potravinové banky Jihomoravského kraje Pavel Kosorin s tím, že další sbírka potravin je v plánu 24. dubna. 

Pomáhá se i jinde

Na další potravinovou sbírku se však čekat nemusí. „Máme tady v Hustopečích i food box. Je tady v místním marketu, kam můžou lidé vhazovat trvanlivé potraviny,“ upozornil vedoucí Sociálního odboru Městského úřadu v Hustopečích Tomáš Laz.

Dobročinnou sbírku ještě před Velikonocemi se rozhodli uspořádat také v brněnském divadle Husa na Provázku. Lidé tam mohou nosit trvanlivé potraviny a další věci až do 31. března. „Vždy od 8:00 do 20:00 – školní potřeby, sešity, pastelky a všechno, co by mohlo rodinám v hmotné nouzi a matkám samoživitelkám usnadnit situaci,“ řekl dramaturg divadla Martin Sládeček. 

Pomoc z divadla Husa na Provázku zamíří do Domova svaté Markéty v Brně. „Často k nám přicházejí lidé z ulice ze zcela nevyhovujícího prostředí, často pouze se základními osobními věcmi. Materiální i potravinová pomoc jim velmi pomůže,“ řekla vedoucí domova Monika Žewucká.