Hejtman Holiš zůstane starostou Rožnova pod Radhoštěm. Nenašel se vhodný nástupce

Radim Holiš (ANO), který je od loňského podzimu také hejtmanem Zlínského kraje, bude neuvolněným starostou Rožnova pod Radhoštěm s malým úvazkem. Změnu ve vedení města schválili zastupitelé Rožnova, třetím místostarostou se stal Jiří Melcher (ANO).

Holiš po úspěchu v krajských volbách avizoval, že v pozici starosty Rožnova skončí, vhodný nástupce se ale podle něj nenašel. Koalice se dohodla na jiném řešení a Holiš starostou zůstane, ale jako neuvolněný. Počítá s tím, že na radnici bude v pátky a několik dalších hodin v týdnu. „Odsloužím si zhruba 0,2 úvazku,“ upřesnil.

V radě se částečně přesunuly kompetence, vznikla také pozice třetího místostarosty, který bude také neuvolněný. Peníze, které se ušetří na platu uvolněného starosty, podle Holiše pokryjí jeho plat v nové pozici, plat třetího místostarosty a zbude i na odměny pro dva uvolněné místostarosty. „Město na tom tratit nebude,“ poznamenal starosta.

Holiš chce dotáhnout rozpracované projekty

„Je to kompromisní varianta, pro kolegy to nebude úplně komfortní, nebude to úplně komfortní pro organizaci času. Kolegům děkuji za to, že udělají pro město něco navíc, jsme funkční tým a chceme zůstat funkční tým,“ uvedl Holiš. Jiří Melcher bude mít na starosti investice, v přímé působnosti starosty bude odbor vnitřního auditu, finanční odbor a městská policie.

Holiš chce dotáhnout projekty, na kterých několik let pracoval, starostou je druhé volební období. Podle místostarostky Kristýny Kosové (Zdravý Rožnov) nadcházející rok a půl více zatíží místostarosty, podle ní však není možné, aby se na některých projektech Holiš již vůbec nepodílel.

Podle opozice je to polovičaté řešení

Opoziční zastupitelé změny ve vedení města kritizovali, zastupitel Zdeněk Němeček (KDU-ČSL) označil řešení za polovičaté a souběžné vykonávání funkce hejtmana a starosty za neslučitelné. „Jednou osobou nelze obsáhnout práci a odpovědnost na takových pozicích,“ uvedl Němeček.

Opoziční zastupitelé požadovali zachování funkce uvolněného starosty na plný úvazek. Nové řešení bude podle Holiše platit jen rok a půl do příštích komunálních voleb, poté se již bude věnovat jen práci hejtmana.

Město s více než 16 tisíci obyvateli vede koalice hnutí ANO se sdruženími Nezávislí Rožnováci a Zdravý Rožnov, v 21členném zastupitelstvu má 14 křesel. Vítězné ANO získalo sedm mandátů, druzí Nezávislí Rožnováci čtyři mandáty, na třetím místě byl Zdravý Rožnov se třemi mandáty. Stejný počet mandátů získali čtvrtí lidovci, o jeden méně ODS. Po jednom mandátu mají Nezávislí a Soukromníci a Piráti.