Ve Zlíně se rozběhne další výroba respirátorů. Dorazila tam pátá linka z Tchaj-wanu

Zlínská společnost Spur převzala linku na výrobu respirátorů z Tchaj-wanu. Na rozdíl od předchozích čtyř linek je ta pátá darem tamní vlády té tuzemské. Majitelem je Technický a zkušební ústav stavební (TZÚS), provozovat ji bude s firmou Spur, která vyrábí roušky a respirátory s vrstvou nanovlákna, její výrobní kapacita je nyní čtyři miliony kusů respirátorů měsíčně. Výroba respirátorů FFP2 by měla začít do týdne.

Linka dorazila do Zlína už ve středu, v pátek byly předány předávací protokoly mezi dárcem a příjemcem. Výrobní kapacita tchajwanské linky bude asi milion respirátorů měsíčně, uvedli zástupci firmy Spur a TZÚS.

Výrobní linky do České republiky Tchaj-wan slíbil dodat po loňské návštěvě předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS). Čeští senátoři tehdy navštívili ostrov k nelibosti Číny, která ho považuje za svou vzbouřenou provincii.

„Darujeme tuto výrobní linku, nic nepožadujeme, protože je to jeden z výsledků osobní návštěvy senátorů na Tchaj-wanu,“ řekl v pátek ve Zlíně Andy W. M. Tseng z Tchajpejské hospodářské a kulturní kanceláře. 

Předání linky na výrobu respirátorů ve Zlíně
Zdroj: ČT24/Luboš Dostál

Nejvýkonnější zlínská linka

Linku ve Zlíně nyní vybalí a smontují, výroba by měla začít co nejdříve. TZÚS si podle zástupce ředitele podniku Jiřího Kupšovského mohl ke spolupráci vybrat z většího množství partnerů. „Aby ten proces mohl být co nejrychlejší, zvolili jsme tuzemskou špičku v oboru, která je pro nás garantem toho, že to bude rychlé a tak, jak bychom si představovali,“ uvedl.

Společnost Spur si bude linku pronajímat, podmínky zatím nebyly přesně dány. Linka je od tchajwanského výrobce NCM, podle brand manažera Spuru Davida Pospíšila je velmi kvalitní. „Myslíme si, že to pro nás bude nejvýkonnější linka, kterou momentálně máme,“ uvedl Pospíšil, podle kterého půjde o sedmou linku Spuru.

Cena má zůstat stejná

Nanorespirátory vyrobené na tchajwanské lince budou pro zákazníky stejné jako respirátory vyrobené na vlastních linkách Spuru, stejná bude i cena. Tchajwanská strana si podle TZÚS a Spuru žádné podmínky nekladla, Spur se však podle Pospíšila rozhodl dávat zdarma pět procent vyrobených respirátorů zdravotníkům v první linii. Podle něj by lékaři měli mít kvalitní nanorespirátory, některé nemocnice je však kvůli vyšší ceně nenakupují.  

Příjemcem prvních čtyř linek, které do Česka daroval tchajwanský výrobce Autoland, je Evropské centrum pro vývoj a výrobu respirátorů (ECVVR), které kvůli tomu založily české firmy InoCure a GOOD MASK. První dvě darované linky zahájily v pražských Kunraticích zkušební provoz minulý týden. Další dvě by měly do Česka dorazit po 20. únoru.