Ručně tkaná opona se vrátila na scénu olomouckého divadla

Moravské divadlo znovu zdobí historická ručně tkaná opona s vyobrazením Olomouce. Opona, která prošla náročnou restaurací, se na místo vrátila v souvislosti s letošními stými oslavami působení české divadelní scény v Olomouci. Ručně tkaná reliéfní tapiserie o rozměru osmdesát metrů čtverečních je podle ředitele divadla Davida Gerneše největší na světě.

Opona vznikala v 70. letech minulého století, je dílem Oluše Vítkové, která ji věnovala svému otci, tehdejšímu řediteli divadla Svetozaru Vítkovi. „Používala se do 90. let, kdy bohužel její technický stav byl už natolik špatný, že musela být svěšena dolů. Poté se potulovala po různých skladech a depozitářích, takže její stav už nebyl uspokojivý. V uvozovkách jsme o ni zakopli v době, když jsme plánovali sté výročí české scény. Přišlo nám jako samozřejmost, že bychom Moravskému divadlu měli jeho slavnostní oponu vrátit,“ řekl ředitel divadla David Gerneš.

Restaurování historické opony se ujala jindřichohradecká firma s více než stoletou tradicí. Náklady přesáhly čtyři sta tisíc korun. „Problém byl pro ně to, že ta opona je tak velká, že s ní muselo manipulovat devět lidí, dalších deset lidí se staralo o samotnou repasi. Ve své firmě neměli tak velký prostor, kde by mohli oponu rozložit, takže celé čištění probíhalo v Rytířském sálu zámku v Jindřichově Hradci,“ vysvětlil Gerneš.

Oslavy výročí divadla omezila pandemie

Opona by se neměla stát podle ředitele Gerneše muzeálním kouskem, divadlo má v plánu ji využívat při premiérách, při slavnostních příležitostech či při zahájení sezony. Tapiserie zobrazuje výjev historického centra Olomouce. „Celé centrum Olomouce je na pozadí moravské orlice, tedy znaku města Olomouce. Je poplatná době, dlouho jsme ji však zkoumali a nenašli jsme tam nic ideologického,“ doplnil.

Sté výročí vzniku české scény si mělo Moravské divadlo v Olomouci připomínat po celý rok, pandemie koronaviru však převážnou část akcí zrušila. Součástí oslav je i vydání publikace zachycují sto let olomouckého divadla, kniha byla ve středu pokřtěna. Autoři v ní zachytili nejen samotnou historii divadla, ale i vzpomínky pamětníků či přehled všech premiér od roku 2000. Kromě dobových fotografií je součástí také kapitola s názvem Nejistá sezona, která je věnována událostem letošního roku.