Výlohy a okna obchodů ve Štramberku zdobí tři desítky betlémů

Ve Štramberku na Novojičínsku je možné ve výlohách obchodů obdivovat místo zboží betlémy různých druhů. Za netradiční výstavou stojí sběratelé betlémů, manželé Jurákovi. Zejména propagací ji podpořilo i město.

V celém Česku se kvůli hygienickým opatřením ruší adventní trhy a vánoční akce. Města a obce ale hledají i jiné cesty, jak navodit vánoční atmosféru. Ve Štramberku na Novojičínsku dali manželé Jurákovi dohromady sbírku betlémů a vystavili je do výloh obchodů. Vánoce jsou jejich oblíbený svátek.

„Náročné to nebylo. I když posledních čtrnáct dnů před spuštěním výstavičky bylo intenzivnějších, museli jsme některé betlémy rozpohybovat, doplnit nějaké součástky, udělat na ně skříňky,“ popsala Dagmar Juráková.

Procházka s papírovým průvodcem

Dvouhodinová procházka městem s papírovým průvodcem začíná v Národním sadu u díla, které vytvořil místní řezbář. Pokračuje přes mechanický betlém v cukrárně, dále jsou vystaveny prvorepublikové betlémy a v minizoo je porcelánový. Celá trasa končí u místní dominanty, tedy u Štramberské trúby.

Celkem je na štramberské mapě betlémů třicet zastávek. „Když nás ta myšlenka napadla, tak jsme netušili, že se ta forma výstavy bude tak úžasně hodit. Lidé mohou jít bezpečně venku a dívat se do oken,“ podotkla paní Juráková.

S nápadem manželé obcházeli známé a místní obchodníky, zájem byl velký. Výlohy si zájemci sami dozdobili. „Když budou mít lidé chuť, tak tady se mohou občerstvit. Připravili jsme betlémské občerstvení, svařák, punč, medovinu, teplé nápoje, čaj, zatím s sebou,“ řekl majitel cukrárny U Hezounů Ladislav Hezký.

Tradičně bývaly betlémy v muzeu

Město akci podpořilo především propagací, ale také finančně. „Dříve tady byla tradice výstav betlémů v městském muzeu Zdeňka Buriana, které bylo v jiné budově. To je momentálně přestěhováno. K betlému jsme se sice chtěli v budoucnu vrátit, nicméně covidová doba nám nahrála na tuto myšlenku,“ vysvětlila vedoucí oddělení kultury Městského úřadu Štramberk Barbora Valná.

Stavění betlémů patří v Česku k nejstarším vánočním zvykům. Ty, které vytvořili v takzvaném Moravském Betlémě, mohou lidé obdivovat až do začátku února.