V Ostravě začaly vánoční trhy. V Brně a Olomouci zatím vyčkávají

Epidemie koronaviru výrazně zasáhne i do tradičních vánočních trhů v českých a moravských městech. Některá je kvůli vládním opatřením ruší úplně. Výrazně omezené trhy se v pátek otevřely například na Masarykově náměstí v Ostravě. Naopak Olomouc nebo Brno ještě počkají, příští týden se rozhodnou, zda trhy vůbec proběhnou a za jakých podmínek. Záležet bude na případném rozvolnění opatření.

Vánoční trhy v Ostravě, které na Masarykově náměstí začaly v pátek, budou letos bez doprovodného programu, chybět bude i tradiční rozsvěcování vánočního stromu. Jednotlivé stánky jsou od sebe dál, než bývá obvyklé, a je jich tak i mnohem méně. 

„Stánků je méně a jsou pouze na tomto (Masarykově) náměstí. Další trhy na Jiráskově náměstí letos nebudou,“ uvedla starostka městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Zuzana Ožanová (ANO). Provozovatelé stánků by navíc neměli prodávat nic, co by se dalo konzumovat na místě.

„Kulturní program byl jednou z věcí, na kterou se Ostravané každý rok těšili. Náměstí bylo většinou v této době kulturního programu plné,“ uvedla redaktorka ČT Kateřina Golasovská s tím, že trhy naopak vůbec neproběhnou v Bohumíně, Havířově nebo Frýdku-Místku

Vánoční trhy se uskuteční kromě Ostravy také v Opavě. Budou vypadat podobně, jako ty ostravské, to znamená, že stánků bude méně a budou dál od sebe. Rozsvěcování vánočního stromu se v Opavě rušit nebude, ale město ho bude přenášet on-line.

Některá města stále doufají v rozvolnění opatření

Olomouc, která každý rok pořádá jedny z největších a nejnavštěvovanějších vánočních trhů v Česku, zatím se začátkem oblíbené akce vyčkává. Vedení města se radí s hygieniky a čeká také na stanovisko vlády, za jakých podmínek se trhy mohou konat. Podle mluvčí magistrátu Radky Štědré by mělo být jasno v úterý 1. prosince. Za normálních okolností by už měly stánky na náměstích otevřeno.

Vedení města tvrdí, že vánoční trhy proběhnou, ale v jiné formě, než byli Olomoučané dosud zvyklí. Na Horní náměstí byl už minulý týden přivezen 12 metrů vysoký vánoční strom z Postřelmova na Šumpersku. Kolem něj už stojí i stánky, zatím však zavřené. Na vedlejším Dolním náměstí bude letos chybět kluziště,  naopak u tržnice už stojí velké ruské kolo a také několik dalších stánků.

„Pozorně sledujeme systém PES, který určuje rámec opatření proti koronavirové pandemii. Podle současných podmínek jsme připraveni za zpřísněných hygienických opatření trhy otevřít na přelomu měsíce, případně o několik dnů později,“ řekl za pořadatele trhů Pavel Crhan. 

Olomoucké trhy bez punče?

V Olomouci bude oproti loňským trhům stát zhruba čtvrtina stánků, budou také muset stát dál od sebe. Lidé se budou moci těšit na vánoční ozdoby, zimní doplňky, sýry, med, uzenářské speciality, rybí hranolky, uzeniny, trdelníky nebo slovenské halušky, vše ale bude muset být zabalené.

„Zda se budou podávat i oblíbené punče, ukáže až vývoj situace. Prodej stromků plánujeme na Dolním náměstí a pro kapra si mohou lidé přijít k Caesarově kašně na Horním náměstí,“ uvedl Crhan. Tradiční vánoční punč už ale začaly nabízet některé restaurace v centru města. Nápoj prodávají přes okénko, lidé by ho však měli vypít až doma.

Například v Šumperku se rozhodli, že letošní vánoční trhy zruší úplně. Důvodem je nejistota z vývoje epidemických opatření, obava o zdraví lidí, ale také případné finanční ztráty prodejců, pokud by se akce nemohla konat v obvyklém režimu.

„Zrušení akce jsme konzultovali také se stánkovými prodejci, kteří se bojí možných ztrát. Museli by již nyní nakoupit zboží a jít do velké nejistoty. Stále není jasné, kdy a jak rychle se bude rozvolňovat, kolik se bude moci na venkovních akcích sejít osob a jaké budou podmínky prodeje. Jejich obavy chápu,“ řekl šumperský starosta Tomáš Spurný (Pro Šumperk).

Město však naopak dalo zelenou tradičním vánočním punčům. Schválilo výjimku z vyhlášky o zákazu pití alkoholu na veřejném prostranství. Díky tomu budou moci prodejci v centru města nabízet tradiční punče a další nápoje s jediným omezením – nápoje mohou obsahovat maximálně 15 procent alkoholu.

Výjimka z vyhlášky se vztahuje pouze na centrum města od 29. listopadu do 31. prosince, denně od 9:00 do 22:00. „Konečné rozhodnutí je však na vládě a na tom, jaké opatření v tomto termínu stanoví. Opatření vlády jsou pro všechny závazná,“ doplnila mluvčí radnice Soňa Singerová.

V Brně bez jídla a nápojů

Vánoční trhy už připravuje také Brno, stánky budou jeden od druhého vzdálené čtyři metry, což znamená, že jich bude méně než loni. Například na Zelném trhu jich bude pouze pětadvacet, loni jich bylo o stovku více.

Další stánky vznikají také na nedalekém náměstí Svobody, letos ale nebudou nabízet občerstvení. Lidé si tak budou moci koupit například vánoční ozdoby nebo řemeslné výrobky. Pokud to epidemická situace v Česku dovolí, tak se ve stáncích začně prodávat 1. nebo 2. prosince. 

Vyhlídkové kolo už stojí na Moravském náměstí, dřevěný betlém pak vyrostl na Dominikánském náměstí. „Podobně jako v Ostravě, tak ani v Brně nebude doprovodný program a koncerty, na které byli lidé zvyklí. Tady se ale organizátoři snaží program alespoň částečně přenést do on-line prostředí,“ řekla redaktorka ČT Kateřina Beranová.

Výdělky z trhů budou chybět i brněnským neziskovým organizacím, které na adventních trzích prodávají své výrobky, například ParaCENTRUM Fénix očekává ztrátu několik set tisíc korun.