Koalici v Plzeňském kraji pojistila smlouva. ANO jde i na západě Čech do opozice, ODS bude mít čtvrté hejtmanské křeslo

Představitelé ODS, TOP 09, STAN a Pirátů v Plzeňském kraji podepsali koaliční smlouvu. Potvrdila tak to, o čem strany vyjednávaly celý měsíc – že bude hejtmankou Ilona Mauritzová z ODS, že její strana a TOP 09, které ve volbách kandidovaly společně, budou mít většinu v radě i to, že ANO, které získalo v regionu v říjnových volbách nejvíce hlasů, skončí v opozici. ODS má nyní již zajištěna čtyři hejtmanská křesla, čímž ANO předstihla. Koalice má v zádech 25 zastupitelů z 45.

Že se hejtmankou stane bývalá rektorka Západočeské univerzity Ilona Mauritzová a jejím prvním náměstkem volební lídr STAN a bývalý hejtman Josef Bernard (nestr.), oznámily strany již dříve. Mauritzová bude mít v radě na starost zdravotnictví, Bernard regionální rozvoj, životní prostředí a fondy EU.

STAN obsadí také post náměstka pro dopravu, kterým bude Pavel Čížek. Radním pro sociální věci se stane Rudolf Špoták (Piráti), radním pro IT a digitalizaci Pavel Hais (Piráti). Náměstkem pro ekonomiku, majetek a investice bude Pavel Karpíšek (ODS), radním pro školství a sport Rudolf Salvetr (ODS), oblast turistiky a podnikání bude mít na starost Marcela Krejsová (ODS) a radním pro kulturu a památkovou péči se stane Marek Ženíšek (TOP 09).

Radní, kteří jsou zároveň starostové a své radnice nechtějí opustit, budou v nových funkcích jako neuvolnění. To stanovili jako podmínku své účasti v koalici Piráti. „Neuvolnění radní splňují náš etický kodex. Všichni to věděli od úvodních jednání a bylo naší podmínkou mít to v koaliční smlouvě,“ řekl jejich volební lídr Rudolf Špoták. 

Nová koalice sestává sice ze tří kandidujících subjektů, fakticky ale bude spoléhat na hlasy zastupitelů z šesti různých hnutí. V Plzeňském kraji společně kandidovaly ODS a TOP 09, ale společnou kandidátku měli i STAN, Zelení a hnutí Pro Plzeň. Piráti šli do voleb samostatně.

Vyjednávání v Plzeňském kraji trvalo velmi dlouho, přestože se o spolupráci ODS a TOP 09 se STAN a Piráty začalo hovořit záhy po volbách a Starostové dali najevo, že jsou smířeni s tím, že hejtmanské křeslo připadne občanským demokratům. Pouze na půdorysu nynější koalice politici vyjednávali od 10. října.

V opozici tak je ANO, které s těsným náskokem na koalici ODS a TOP 09 volby v Plzeňském kraji vyhrálo, a také SPD, ČSSD a KSČM.

Stále zbývá Karlovarský kraj. I v něm se ale rýsuje koalice bez ANO

Koaliční smlouvy jsou nyní již uzavřené ve všech krajích s výjimkou jednoho, leckde jsou navolené i nové rady. Onou výjimkou je Karlovarský kraj, kde proti sobě dlouho stály dva bloky stran, které však neměly v rozdrobeném zastupitelstvu většinu a nedařilo se jim získat podporu menších lokálních hnutí. Situace se změnila v minulém týdnu, kdy se rozpadl blok ANO, ODS a KDU-ČSL. Občanští demokraté a lidovci – kteří kandidovali společně – začali jednat o spolupráci s druhým blokem, v němž jsou nejsilnější STAN a Piráti.

I tak ale postupuje vyjednávání pomalu, komplikuje ho i neočekávaný požadavek ODS, která ve volbách skončila až čtvrtá, na hejtmanský post. Celostátní předseda STAN Vít Rakušan však ve středu řekl, že věří, že se podaří vyjednat širokou koalici, která do opoziční role odsoudí ANO a také SPD.

ANO tak hrozí, že poté, co získalo nejvíce hlasů v deseti z třinácti krajů, bude mít pouze tři hejtmany – moravskoslezského Ivo Vondráka, ústeckého Jana Schillera a zlínského Radima Holiše. Ve zbylých krajích nejenže Babišovo hnutí neobsadilo nejvyšší post, ale není zastoupeno ani v radách. Více hejtmanů než ANO má zatím ODS, kromě Plzeňského kraje si vyjednala nejvyšší posty i v Jihočeském (Martin Kuba), Královéhradeckém kraji (Martin Červíček) a na Vysočině (Vítězslav Schrek). Starostové – v podobě STAN nebo spřízněných SLK – získali hejtmanská křesla ve Středočeském (Petra Pecková), Libereckém (Martin Půta) a Olomouckém kraji (Josef Suchánek). Po jednom hejtmanovi mají ČSSD (Martin Netolický v Pardubickém kraji) a KDU-ČSL (Jan Grolich v Jihomoravském kraji).