Soud v Brně zrušil rozhodnutí báňského úřadu týkající se těžby štěrkopísku na Hodonínsku

Krajský soud v Brně zrušil rozhodnutí Českého báňského úřadu o stanovení dobývacího prostoru v souvislosti se zamýšlenou těžbou štěrkopísku u Moravského Písku na Hodonínsku. Obce, firmy a instituce, které bojují proti těžbě, mají obavy ze znečištění blízkého zdroje pitné vody pro více než 140 tisíc obyvatel. Podle soudu nebylo dostatečně prokázáno, že záměr nezhorší povodňovou situaci, a stanovisko stavebního úřadu nedostatečně odůvodnilo umístění těžby do nezastavěného území.

Soud rozhodnutí báňského úřadu o stanovení dobývacího prostoru zrušil a vrátil k novému řízení. Věc se tak podle Davida Povolného z kanceláře Frank Bold Advokáti, která zastupuje část obcí, vrací do fáze odvolacího řízení, kdy se bude muset Český báňský úřad vypořádat s právním názorem soudu a dále také s obsahem nedávného závěrečného stanoviska ombudsmana.

Stanovení dobývacího prostoru není rozhodnutí o samotné těžbě, o ní báňský úřad rozhoduje zvlášť.

Mluvčí báňského úřadu Bohuslav Machek řekl, že úřad rozhodnutí soudu dosud neobdržel. „Výrok soudu budeme samozřejmě akceptovat. Po pečlivém prostudování odůvodnění rozsudku budeme postupovat tak, jak nám ukládá zákon,“ uvedl Machek.

Proti rozhodnutí o stanovení dobývacího prostoru přišlo k soudu několik žalob od obcí, vodovodů a kanalizací, ale také od Jihomoravského kraje. Soud v úterý rozhodl o jedné z nich. „Vyhověl žalobě společnosti Vodovody a kanalizace Hodonín, měst Uherský Ostroh, Kyjov, Hodonín a Vracov, obcí Vnorovy, Starý Poddvorov, Mutěnice, Archlebov, Hrušky, Moravský Písek a Jihomoravského kraje,“ uvedl Povolný.

Žalobci se obávají, že v případě zahájení těžby by byl zásadním způsobem ohrožen vodní zdroj Bzenec komplex, který zásobuje pitnou vodou více než 140 tisíc obyvatel Jihomoravského kraje a je pátý největší v republice.

Povodně a nezastavěné území

Soud rozhodnutí Českého báňského úřadu zrušil ze dvou hlavních důvodů.

„Zaprvé nebylo dostatečně prokázáno, že záměr nezhorší povodňovou situaci. Nebylo například doloženo posouzení rozlivu povodňových vod. A zadruhé závazné stanovisko stavebního úřadu nedostatečně odůvodnilo umístění záměru do nezastavěného území,“ uvedla advokátka společnosti Frank Bold Advokáti Kristýna Ryšavá.

K dalším žalobním důvodům se podle ní soud při ústním vyhlášení rozsudku blíže nevyjádřil. 

Žalobci rozhodnutí vítají. „Nynější rozhodnutí soudu je dobrou zprávou pro 140 tisíc obyvatel regionu sdílejících obavy z ohrožení nenahraditelného zdroje pitné vody. Je zároveň potvrzením našeho přesvědčení, že státní orgány činné v této kauze nepostupovaly správně a objektivně. Nejenže nebraly v potaz námitky žalobců, ale nezabývaly se ani závěry šetření Veřejného ochránce práv, které na pochybení úřadů jednoznačně poukázaly,“ uvedl ředitel společnosti Vodovody a kanalizace Hodonín Pavel Koubek.

Podle něj je rozhodnutí povzbuzením k další práci, která má směřovat k definitivnímu ukončení záměru těžby štěrkopísku a k trvalé a bezpodmínečné ochraně vody.

Společnost České štěrkopísky uvádí, že těžba zdroj vody neohrozí a může být vodě naopak prospěšná. Připomněla těžbu v nedaleké Ostrožské Nové Vsi, kde vzniklo jezero, které je podle firmy rekreačním rájem. Dodala, že znečištění hrozí kvůli chemikáliím užívaným v zemědělství, nikoli v souvislosti s těžbou.