Masarykova univerzita otevírá obor kyberbezpečnost. Odborníků je nedostatek

Fakulta informatiky Masarykovy univerzity (MU) v Brně otevírá od nadcházejícího akademického roku nový obor nazvaný Kyberbezpečnost. Studenti se do něj mohou hlásit do konce srpna v dodatečném přijímacím řízení. Fakulta otevřením nově akreditovaného oboru reaguje na nedostatek lidí na trhu práce, kteří se na kyberbezpečnost zaměřují.

Do prvního ročníku oboru kyberbezpečnosti by letos mělo nastoupit třicet studentů, v dalších letech to bude více. Absolventi tříletého bakalářského programu mohou nastoupit do praxe například jako správci systému, provozovatelé bezpečnostního operačního střediska nebo členové bezpečnostních týmů CSIRT, softwaroví inženýři bezpečnostních aplikací a podnikových systémů i jako školící pracovníci nebo asistenti manažerů kyberbezpečnosti.

Poptávka po odbornících na kyberbezpečnost je obrovská

„V Evropě je poptávka po stovkách tisíc lidí, kteří jsou schopni zastávat pracovní místa v této oblasti. Celosvětově se mluví až o téměř dvou milionech volných pracovních míst. Kvalitní vzdělávání v oblasti kyberbezpečnosti je proto zásadní. My jej navíc budujeme jako unikátní multidisciplinární program bezprostředně propojený s praxí,“ uvedl garant nového programu na Fakultě informatiky Masarykovy univerzity Tomáš Pitner.

Program je akreditovaný jako profesní, což znamená, že jeho velkou část tvoří stáže ve veřejných institucích i u komerčních partnerů. S jejich skladbou pomáhal mimo jiné Dušan Navrátil, bývalý ředitel a zakladatel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost, který dnes působí na expertní pozici právě na Fakultě informatiky MU.

Právo, bezpečnost i mezinárodní vztahy

Kromě samotné informatiky získají absolventi znalosti i z dalších oborů, jako je právní úprava informatické bezpečnosti, mezinárodní vztahy nebo bezpečnost obecně. „Kyberbezpečnostní problémy často nevznikají proto, že by hackeři měli jenom ekonomicky zištné záměry. Útoky dnes mají i geopolitické pozadí, stojí za nimi státní aktéři, a také v tom je proto nutné se orientovat,“ dodal Pitner.

Fakulta informatiky MU byla založena jako první ryze informatická fakulta v Česku v roce 1994. Aktuálně na ní studuje asi 1600 vysokoškoláků v 19 studijních programech. Masarykova univerzita je podle počtu studentů druhou největší školou v České republice, má deset fakult, nejmladší z nich je Fakulta sportovních studií založená v roce 2002. Od letošního července se pod Masyrykovu univerzitu přesunula i farmaceutická fakulta z Veterinární a farmaceutické univerzity.