Káva nad kostmi mrtvých vojáků? Proti odpočívadlu na bitevním poli u Hradce se zvedl odpor

UDÁLOSTI: Odpočívadlo by mělo stát uprostřed památkové zóny bitvy u Hradce Králové (zdroj: ČT24)

Historici se zlobí na Ředitelství silnic a dálnic. To chce u budoucí dálnice D35 na Královéhradecku postavit odpočívadlo, které má být uprostřed oblasti, kde v roce 1866 proběhla bitva u Hradce Králové – historicky největší vojenské střetnutí na českém území. Silničáři již ale připustili, že kvůli odmítavým reakcím odpočívku přesunou, nebo zcela zruší.

Plánovaná trasa dálnice D35 v úseku mezi Hradcem Králové a Jičínem má protnout historické bojiště u Hradce Králové (případně u Sadové, jak se bitva také označuje). Až nyní ale zjišťují historici a místní obyvatelé, jak velkou jeho část chtějí silničáři „ukousnout“.

Uprostřed válečného pole, kde se rozhodlo o výsledku prusko-rakouské války a otevřela se cesta k pozdějšímu sjednocení Německa, má vzniknout odpočívadlo. Jeho celková kapacita pro oba směry má činit 150 osobních automobilů, 10 autobusů a 80 nákladních vozidel.

Ředitel projektu Königsgratz 1866 Radek Balcárek je přesvědčen, že stavba historickou lokalitu poškodí. „Budou narušeny hroby, které tady jsou,“ obává se. Podle ředitele Muzea východních Čech Petra Grulicha jde o terénní hřbitov velkého významu. „Je srovnatelný s takovými bojišti, jako je Verdun nebo Stalingrad,“ poukázal.

Zlobí se i starosta Všestar, v jejichž katastrálním území se před 154 lety bojovalo a za dva roky se má stavět. „V žádném případě se s námi neradili dopředu, nelíbí se nám to,“ řekl místostarosta Vladimír Fof (nestr.).

Ředitelství silnic a dálnic po kritice nabídlo, že odpočívadlo zmenší a ani na něm nepostaví čerpací stanici, ale to správcům pietního území nestačí. Parkoviště by na něm nemělo být vůbec, míní. „Všichni známe doprovodné jevy, které kolem odpočívek jsou. Nebudeme si namlouvat, že by tam byl extra pořádek, a to prostě nemůžeme dopustit,“ uvedl Balcárek.

ŘSD se vzhledem k odmítavým postojům podle mluvčího Jana Studeckého pokusí najít jinou lokalitu. V úvahu připadá i možnost, že by odpočívadlo severozápadně od Hradce Králové nebylo vůbec. O případném novém umístění odpočívky se ale teprve bude jednat.

Bitva u Hradce Králové proběhla 3. července 1866. Proti pruské armádě se postavila vojska Habsburského soustátí a také saští vojáci. Celkem se střetlo přes 430 tisíc vojáků. Padlo nejméně devět tisíc z nich, celkové ztráty včetně nezvěstných a zraněných byly však řádově vyšší.

Šlo o rozhodující bitvu prusko-rakouské války a morálkou v Rakousku otřásla natolik, že již po polovině července bylo podepsáno příměří. Prusové vítězstvím potvrdili svou hegemonii v tehdy ještě roztříštěném Německu i to, že Habsburkové v něm ztratili někdejší vliv.