Plyšový pes záchranář bude na jižní Moravě uklidňovat dětské pacienty

Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje má nového maskota a hračku pro dětské pacienty. Jeho úkolem je zmírnit stres dětí při ošetřování jich samých nebo jejich blízkých. Výrobu tisíce na míru vytvořených hraček a tří velkých maskotů společně zaplatil Jihomoravský kraj, město Brno a Rotary klub Brno, přišla na 130 tisíc korun.

Ve dvou letech měl malý Vojtíšek úraz, kvůli šoku a pláči nekomunikoval s rodiči ani přivolanými záchranáři. Pomohla až plyšová postavička Kryštůfek, kterou s sebou vozí záchranné služby ve všech krajích.

„Vojtíšek začal být komunikativní, přestal plakat. Spolupráce byla pak úplně v pohodě, celou cestu do nemocnice povídal záchranářům o plyšákovi. Nedovedu si představit, co by bez něj bylo,“ řekla jeho matka Michaela Dvořáková. Kryštůfek bude mít na jižní Moravě dalšího pomocníka, pejska záchranáře.

Výjezd k dětskému pacientovi totiž představuje podle záchranářů vždy stres pro dítě, jeho rodiče i je samotné. „Chceme zmírnit stres a napětí u dětských pacientů. Víme, že plyšové hračky zabírají na to, abychom měli prostor se starat o zdraví malého pacienta. I proto jsme představili nového maskota, plyšového pejska záchranáře, který bude malým pacientům pomáhat obtížnou situaci zvládat,“ řekla ředitelka Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje Hana Albrechtová.

Kromě dětských pacientů hračky využijí záchranáři například při dopravních nehodách, kdy rodiče potřebují ošetření a nezraněné dítě je zapotřebí rozptýlit a uklidnit.

Hasičům už 11 let pomáhá dráček Hasík

Od roku 2009 pomáhá dětem v krizových situacích také plyšový dráček Hasík. Dítě obdarované dráčkem se místo pohledu na zraněné rodiče soustředí na novou hračku a zasahujícím hasičům se s ním daří mnohem lépe navázat kontakt a pomoci mu. Ročně vydají jihomoravští hasiči dětem u zásahů až osmdesát draků.

Dráček Hasík
Zdroj: Igor Šefr/ČTK

Nejčastěji vyjíždí záchranka ke zraněným dětem v neděli

Jen za loňský rok ošetřili jihomoravští záchranáři 7366 dětských pacientů. Z toho téměř pět tisíc bylo mladších dvanácti let. „Řešíme úrazy, které jsou spojené hlavně s dopravními nehodami, ale potom také s různými sportovními a venkovními aktivitami. V létě tak vzroste počet dětských úrazů až o pětinu,“ řekla mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová.

„V době karantény, kdy lidé trávili hodně času doma, výjezdů k dětským úrazům výrazně ubylo. Nejčastěji ke zraněným dětem vyjíždíme v neděli odpoledne, kdy lidé sice více odpočívají, ale také věnují dětem méně pozornosti a méně na ně dohlížejí,“ konstatovala ředitelka Albrechtová.