Kostel svatého Havla v Praze dostane nový zvon. Na internetu se na něj složili turisté

Na konci června by se měl kostel svatého Havla na pražském Starém Městě dočkat nového zvonu. Lidé se na něj složili minulý rok v crowdfundigové kampani. Do sbírky, pořádané tvůrci průvodcovských videí Honest Guide, přitom přispěli hlavně cizinci. Celkem se vybralo více než 200 tisíc korun.

Podle ředitele Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy Ondřeje Boháče bude nový zvon pro kostel svatého Havla odlit na začátku června, následně bude převezen do Prahy. „Kvůli koronaviru se projekt zpozdil, zvon bude pravděpodobně odlit pátého června. Za zhruba tři týdny dorazí do Prahy,“ uvedl Boháč. Právě on byl spolu s tvůrci internetového pořadu Honest Guide iniciátorem sbírky.

Cílovou částku sbírky, kterou organizátoři stanovili přesně na 111 111 korun, se podařilo na internetu vybrat za rekordní dvě a půl hodiny. „Dělá mi obrovskou radost, že většina příspěvků je ze zahraničí a jeden švédský pár poslal dokonce 50 tisíc korun,“ komentoval v prosinci výsledek jeden z tvůrců internetového pořadu Honest Guide Janek Rubeš. V jednom z dílů pak Rubeš uvedl, že zvon odlijí v rakouském Innsbrucku.

Sbírka na nový zvon byla reakcí na turistický trend takzvaných „zámečků lásky“, které návštěvníci hlavního města často věší mimo jiné na mřížku se svatým Janem Nepomuckým na Karlově Mostě.

Autoři sbírky lidi vyzvali, aby místo utrácení peněz na zámečky přispěli na dobrou věc. Jan Nepomucký totiž ve 14. století v kostele svatého Havla sloužil jako farář a právě jeho jméno by měl zvon nést.

Historicky bylo v kostele svatého Havla zvonů šest. Nyní jsou v kostele pouze tři, poslední byl zavěšen v roce 2017 a je věnovaný Václavu Havlovi.