Tábor vypustil káňata proti koloniím havranů. Nevenčete v oblasti malé psy, radí město

Tábor vypustí káňata proti havranům (zdroj: ČT24)

Sokolníci v Táboře vypustili na žádost radnice káňata. Mají rozhánět tamní kolonie havranů. Jejich hnízda totiž rostou přímo před okny panelových domů a měření potvrdila, že krákání překračuje limity hluku, jež platí pro průmyslovou výrobu. Kromě havranů by se před káňaty měli mít na pozoru také majitelé menších psů.

„Chceme je plašit, ne lovit,“ vysvětluje sokolník Pavel Otčenášek. Jeho káně má pomoci obyvatelům Tábora v boji proti havranům, kteří jim už dlouho znepříjemňují život. Místní si stěžují, že kvůli krákání nemohou spát.

Na základní škole Zborovská dokonce černí ptáci ruší výuku. „Když hnízdí, je to opravdu strašné, je to hrozný řev, nedá se ani otevřít okno. Když děti čtou nebo mi odpovídají, neslyším je,“ popsala učitelka Magdaléna Kolářová.

Ornitolog Jiří Šebestian vysvětluje, že v havraní kolonii vznikají spory a hlasitost hejna se zvyšuje. Podobně, jako když se hádají lidé. Táborská radnice loni v květnu nechala změřit hluk, který ptáci vydávají, a laboratoř zjistila, že krákání zvládne překonat hluk z průmyslové oblasti.

Káňata Harrisova budou havraní kolonie plašit v jihočeském Táboře dva týdny. Šebestian v minulosti upozornil, že plašení káňaty nemusí zabrat, havrani jsou totiž chytří a přizpůsobiví: „Všechno dokáží pochopit, všemu se přizpůsobit a zařídit se podle svého.“

Pokud se metoda skutečně ukáže jako neefektivní, čtrnáctidenní doba se zkrátí. Radnice prozatím varuje majitele menších psů a doporučuje jim, aby své mazlíčky pro jistotu nevenčili v místech, kde budou káňata létat.