Naděje pro leteckou linku z Brna do Mnichova. O její provozování projevily zájem tři společnosti

Tři letecké společnosti by chtěly létat z Brna do Mnichova. Žádná ale nechce linku provozovat formou závazku veřejné služby. Do tendru se proto nepřihlásily, kraji chtějí představit vlastní nabídky. Šlo o třetí výběrové řízení. Původně vybraný dopravce loni v únoru zkrachoval, do druhého řízení se žádná firma nepřihlásila.

Jihomoravský kraj vyhlásil nové výběrové řízení loni v listopadu. „V průběhu řízení nás kontaktovaly tři společnosti, které by měly zájem o spolupráci s Jihomoravským krajem na provozování letecké linky do Mnichova, ale žádná z nich nepreferuje formu závazku veřejné služby,“ řekl hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek (ANO).

„Ta je totiž spojena mimo jiné s velmi specifickou agendou a znamená pro ně velkou administrativní zátěž. Proto se do tohoto tendru nepřihlásily, ale chtějí nám v nejbližších týdnech představit své nabídky,“ dodal s tím, že kraj bude s těmito společnostmi jednat.

Kraj a město chtějí linku dotovat více než padesáti miliony

Už dříve Šimek řekl, že celkový roční příspěvek v tendru se zvýšil z jedenačtyřiceti milionů korun na přibližně šestapadesát milionů. Polovinu této částky bude dávat město Brno. Vybraný dopravce by měl zajišťovat spojení Brna s Mnichovem jedenáctkrát do týdne letadlem nejméně s padesáti sedadly.

Linka Brno–Mnichov začala létat v roce 2015, v závazku veřejné služby od 21. května 2018. Spoj využívalo přes dva tisíce lidí měsíčně. Za rok 2018 Jihomoravský kraj zaplatil za provoz téměř dvacet dva miliony korun.

Jihočeský kraj hledá provozovatele celého letiště

Zatímco Jihomoravský kraj hledá provozovatele leteckých linek, Jihočeský kraj nabízí provozování celého letiště. Zájem o provoz českobudějovického letiště má jen jedna společnost. Akcionářem letiště jsou z padesáti procent Jihočeský kraj a z druhé poloviny České Budějovice.

Město však chce svůj podíl prodat kraji. Rozhodli o tom na prosincovém zasedání českobudějovičtí zastupitelé. Město čeká na výsledek zadaného posudku, který by měl stanovit cenu areálu.

Jihočeský kraj a město České Budějovice do obnovy letiště v Plané u Českých Budějovic investovaly přes miliardu korun. Letiště je od června 2019 ve zkušebním provozu, plný provoz by měl podle loňského vyjádření zástupců kraje začít koncem roku 2020.