Velkomoravský unikát ukrývají v Mikulčicích pod plachtou. Slovanské monoxyly uvidí lidé až za dva roky

Zhruba devítimetrové čluny, takzvané monoxyly, pocházející z období Velké Moravy, ukrývají v Mikulčicích už sedm let pod plachtou v depozitáři. V minulosti si je návštěvníci mohli prohlédnout v expozici a byl o ně obrovský zájem. Na stavbu nové ale nezbyly peníze. Jihomoravský kraj slibuje otevření výstavy nejpozději do dvou let.

Monoxyly jsou zřejmě o nejznámějším archeologickým nálezem v areálu slovanského hradiště v Mikulčicích. Návštěvníci muzea si je ale mohou prohlédnout pouze na fotografiích na informačních panelech. Na umístění do nové expozice lodě čekají ukryté pod plachtou.

„Prostoru říkáme pracovně loděnice. Návštěvníci zde nebyli od roku 2013,“ řekl vedoucí památníku a etnograf Slovanského hradiště v Mikulčicích František Synek.

Expozice s monoxyly v roce 2012
Zdroj: ČT24

Stovky let konzervovalo čluny bahno

Vydlabané čluny jsou ikonou zdejších archeologických nálezů, pocházejí z devátého století. Stovky let ležely v bahně, díky tomu se dochovaly v dobré kondici. Archeologové nalezli lodě spolu se zbytky mostní konstrukce při výzkumu zaniklých říčních koryt před padesáti lety.

Turisté chtějí unikátní čluny opět vidět, ptají se na ně průvodců a píší zklamané vzkazy do návštěvnických knih. „My bychom byli také rádi, kdybychom je mohli vystavit, ale tvorba takových expozic je náročná na zpracování, na zadávání zakázek,“ vysvětlila ředitelka Masarykova muzea v Hodoníně Irena Chovančíková.

Nezbyly peníze při rekonstrukci návštěvnického centra

Zřizovateli muzea a památníku, Jihomoravskému kraji, nezbyly peníze při rekonstrukci návštěvnického centra. Projekt se nedostal ani do dalších pěti krajských rozpočtů. Povedlo se to až v roce 2018. Teď se připravuje výběrové řízení na zhotovitele.

„Expozice by měla vypadat tak, že se lidé budou dívat na monoxyly na štěrkovém břehu řeky. Věřím, že se to povede v roce 2021, protože v roce 2022 máme velké výročí, je to dvanáct set let od první zmínky o Moravanech v dějinách,“ řekl vedoucí Odboru kultury a památkové péče Krajského úřadu Jihomoravského kraje Petr Fedor. Správci mikulčického památníku věří, že plán kraje už vyjde. 

Vyzvedávání jednoho z monoxylů
Zdroj: Masarykovo muzeum v Hodoníně