Deset bývalých členů ostravské ČSSD chce zpátky do strany. Pokud se nedohodnou, podají žalobu

Už deset bývalých členů sociální demokracie v Ostravě se domáhá svého návratu do strany. Požadují obnovení členství i revizi loňského rozhodnutí předsednictva ČSSD, kterým byly zrušeny jejich původní místní organizace. Podání těchto žádostí je podmínkou pro případné následné podání žaloby na vedení strany.

Advokát bývalých členů strany Pavel Němec už na přelomu roku odeslal vedení sociální demokracie dvě žádosti o sjednání nápravy od Richarda Bednaříka a Radka Filipczyka. Ve středu k nim přibylo dalších osm žádostí.  

„Podání těchto žádostí o nápravu je podmínkou pro následné podání žaloby k soudu, jedná se o obdobu klasické předžalobní výzvy. ČSSD má vždy třicet dnů na nápravu. Nápravou je pouze obnovení členství,“ uvedl Němec. 

Němec: Chtějí Kajnara, i když ho sami vyloučili

Všichni, kteří se proti rozhodnutí vedení strany ohradili, podle Němce trvají na tom, že zrušení původních ostravských buněk ČSSD bylo účelové. 

„Skutečným důvodem rozsáhlých stranických čistek je snaha krajského vedení ČSSD v Ostravě převzít moc nad okresní organizací a prosadit si vlastní představu o sestavení krajské kandidátky ČSSD pro rok 2020 v čele s Petrem Kajnarem, kterého paradoxně ČSSD před lety také vyloučila,“ uvedl Němec.

Obnoví původně zrušené buňky?

Němec dodal, že pokud se bývalí členové s vedením sociální demokracie nedohodnou, jsou připraveni podat žalobu, kterou by se nyní v prvním stupni zabýval Městský soud v Praze.

„V případě úspěchu členů lze očekávat, že dojde k obnovení i původně zrušených místních organizací, což bude znamenat návrat všech členů těchto buněk, i těch, kteří o přeregistraci původně sami nepožádali,“ doplnil.

Podle advokáta to znamená také to, že by mohly být nedávné kroky v organizaci, které se odehrály už bez bývalých členů ČSSD, prohlášeny za neplatné. Rizikem v takovém případě je, že ČSSD nebude mít platně schválenou kandidátku pro podzimní krajské volny. 

Žádosti údajně řeší právníci ČSSD

Pokud ČSSD nebude na předžalobní výzvy reagovat, budou dnem následujícím po uplynutí třicetidenní lhůty podány žaloby. První žaloba od Richarda Bednarčíka by tak podle Němce mohla k soudu jít už brzy, výzvu totiž podal už 27. prosince.

Němec už dříve řekl, že předsednictvo strany zatím o požadavku Bednarčíka vůbec nejednalo. Předseda ČSSD Jan Hamáček už před časem k chystaným žalobám uvedl, že záležitost řeší právníci strany.

Skončilo sedmnáct organizací a skoro tři sta členů

O zrušení sedmnáci z celkových 26 ostravských organizací rozhodla strana v září loňského roku. Někdejší ostravská předsedkyně Jana Vajdíková tvrdí, že členům zrušených buněk se bránilo v přechodu do jiných organizací strany. Krajský předseda ČSSD Tomáš Hanzel kritiku odmítl.

Návrh na zrušení ostravských buněk zduvodnila krajská ČSSD špatným výsledkem v posledních komunálních volbách a obavou, že jsou mezi členy takzvané černé duše. To Vajdíková tehdy odmítla a situaci označila za likvidaci ČSSD v Ostravě.