Každé druhé Lítačce měla letos vypršet platnost. Provozovatel slibuje automatické prodloužení

Letos končí platnost více než polovině dosud vydaných karet Lítačka – týká se to téměř půl milionu lidí. Držitelé ale nebudou muset karty, které slouží mimo jiné jako nosiče předplatních jízdenek v pražské MHD, vyhazovat. Těm, kterým má platnost skončit v roce 2020, provozovatel životnost prodlouží do roku 2023. České televizi to řekl mluvčí Operator ICT Petr Habáň. Podle něj bude provozovatel lidi o konci platnosti informovat buď pomocí SMS zprávy, nebo e-mailem.

Z 859 448 Lítaček jich letos expiruje okolo 450 tisíc. „Dopravní karty Lítačka budou cestujícím, kterým platnost karty končí v letošním roce, automaticky prodlužovány o tři roky,“ řekl ČT Petr Habáň ze společnosti Operator ICT, která je provozovatelem karty Lítačka. O automatickém prodloužení karet podle něj rozhodl pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) koncem loňského roku.

Podle Habáně tak cestující nemusí kvůli prodloužení karty nikam chodit. „Všechny karty Lítačka budou automaticky prodlouženy v naší databázi. Klienti tedy nebudou muset provést žádný úkon, tak jak tomu bylo v minulosti například vložením karty do validátoru,“ vysvětlil.

Uživatele Lítačky přesto bude provozovatel o vypršení platnosti v letošním roce informovat –e-mailem nebo zprávou SMS. Podle Habáně to záleží na tom, jaký kontakt dotyčný uvedl při registraci. Všechny informace pak budou na webu pid.litacka.cz, na sociálních sítích a na výdejních místech Lítačky.

Dopravní karta Lítačka slouží pro cestování v rámci Pražské integrované dopravy (PID). Uživatelé mohou používat kromě fyzické karty Lítačka i její elektronickou obdobu. Ta je od loňského prosince součástí mobilní aplikace PID lítačka. Kartu je možné kromě veřejné dopravy použít například i jako čtenářský průkaz do Městské knihovny nebo jako kartu pro nabíjení elektromobilu.