Vstup do zámeckého parku v Lednici už asi nebude zdarma. Návštěvník má zaplatit třicet korun

Turisté si letos za výlety na některá místa na jižní Moravě nejspíš připlatí. Od května má být například zpoplatněný vstup do parku lednického zámku. Vstupenka má stát třicet korun a platit by měla pět dní od zakoupení. Národní památkový ústav plánoval prodej vstupenek do parku už loni, ale narazil na nesouhlas místních a města.

Vstupné do zámeckých parků už musejí zaplatit například návštěvníci Buchlova nebo Lysic. Letos v květnu budou asi muset sáhnout do peněženek i návštěvníci Lednice.

„Od hlavní sezony by měly být u vstupů do parku umístěny automaty, kde si návštěvníci mohou zakoupit vstupenku. Další možnost bude potom u pokladen zámku,“ přiblížila kastelánka zámku Ivana Holásková.

Vstupenka bude podle plánu stát třicet korun a platit bude pět dnů od zakoupení, přičemž děti do patnácti let budou mít vstup zdarma a stálí návštěvníci si budou moci zakoupit permanentku za 200 korun na celý rok.

Peníze půjdou do údržby

Národní památkový ústav tento krok plánoval už loni, ale kvůli protestům místních ho odložil. Letos už ustoupit nehodlá. Vstupné by mělo mít podle kastelánky zámku výchovný efekt. „Návštěvníci nechávají v parku odpadky, musíme ho uklízet, jezdí sem také hodně cyklistů, i když je to zakázáno. Velká část peněz půjde do údržby parku,“ řekla kastelánka. Ročně podle ní dá správa zámku za údržbu parku minimálně čtyři miliony korun.

Bruslení na zamrzlém zámeckém rybníku v Lednici
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Návštěva Lednicko-valtického areálu přitom není levnou záležitostí. Rodinné vstupné na hlavní okruh stojí pět set třicet korun. Za prohlídku skleníků zaplatí rodina dvě stě deset korun, stejnou částku také za vstup do minaretu. Dvě stě šedesát korun pak stojí Janohrad. „Návštěvníci, kteří půjdou na prohlídku objektu, na některou z tras, budou mít vstupné do parku zdarma,“ ujistila kastelánka.

Letos v zimě je také naposledy zdarma bruslení na zámeckém rybníku. Ti, co si budou chtít zabruslit příští rok, už si budou muset koupit vstupenku do parku. Platit budou muset turisté i místní.