Santiniho hvězda barokní gotiky slaví čtvrtstoletí v elitním klubu UNESCO. A dostává novou tvář

Události v regionech: Kostel na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou slaví čtvrtstoletí na seznamu UNESCO nejen kompletní rekonstrukcí (zdroj: ČT24)

Poutní kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou si připomíná 25. výročí od zápisu na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Oslavy jsou nicméně skromné, pracovníci zaměřují veškerou pozornost na dokončení rekonstrukce díla architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichla. Projekt obnovy za 45 milionů korun dotovaný Evropskou unií uskutečňuje farnost od loňska, závěrečná etapa bude příští rok.

O zápisu na prestižní seznam se ve Žďáru nad Sázavou dozvěděli těsně před Vánocemi roku 1994, oslavy proto tehdy naplánovali až na další rok. Místní noviny se akcím ze soboty 4. března věnovaly na třech stranách, do poutního areálu se sjeli politické osobnosti, známí herci i církevní autority.

Oslavy čtvrtstoletí v seznamu UNESCO probíhají celoročně, lidé si výročí připomínají na všech větších akcích. Na sklonku roku probíhají bezplatné prohlídky kostela. „V rámci těchto komentovaných prohlídek připomínáme právě tuto jedinečnou událost zápisu na seznam UNESCO i toho, že jsme byli první solitérní stavbou zapsanou na seznam,“ říká kastelánka Michaela Kokojanová.

Za posledních 25 let se návštěvnost na Zelené hoře několikanásobně zvýšila. Římskokatolická farnost Zelenou horu spravuje od roku 2014. „Pohybujeme se ročně kolem 30 tisíc návštěvníků, letos je to zatím 33 tisíc,“ přiblížila kastelánka.

Nový plášť došijí restaurátoři baroknímu skvostu příští rok

Projekt obnovy za 45 milionů korun dotovaný Evropskou unií uskutečňuje farnost od loňska, závěrečná etapa přijde příští rok. Na jaře by měl být proveden finální nátěr jižní části fasády. Ještě letos by pracovníci měli dokončit osazování nových oken v horním patře kostela, která se tak vracejí k původnímu vzhledu. Přibližně před sto lety byla z části zazděná.

Součástí projektu je i restaurování vnitřní plastické výzdoby kostela a omítek v přízemí a na prvním ochozu. V kostele se bude pracovat i během zimy, pokud to dovolí teplota v interiéru. V příštím roce bude v kostele potřeba dokončit restaurování a opravit podlahu. Plocha mezi kostelem a ambitem, kde byl hřbitov, bude upravená tak, aby mohla sloužit jako poutní louka.