Čištění Bořího lesa se zastavilo. Podle vlastníka pozemků po sobě firma nechala munici

Šestá etapa čištění Bořího lesa u Břeclavi od munice zůstala nedokončená. Po najaté firmě totiž zbyla munice, Lesy ČR jí vypověděly smlouvu. Firma MPK net, která měla poslední etapu na starosti, se závěry Lesů ČR nesouhlasí, je připravena na soudní spor.

V Bořím lese bylo na konci druhé světové války zasaženo municí asi sedm set padesát hektarů. Pyrotechnici v minulosti vyčistili dvě stě hektarů, od roku 2015 se v etapách čistí zbytek. Pracovaly na tom dvě společnosti, a to Borgata, u které bylo podle mluvčí Lesů ČR Evy Jouklové vše v pořádku, a MPK net. Borgata prováděla první, druhou, třetí a pátou etapu čištění, MPK net uspěla ve veřejné zakázce na čtvrtou a šestou etapu, kterou však už nedokončila.

Lesy ČR nechaly v namátkově vybraných místech provést dva kontrolní průzkumy, jestli na už vyčištěném území nějaká munice po firmě nezůstala. „Při jednom z průzkumů bylo nalezeno několik kusů munice. Firmě MPK net, která území asanovala, jsme tedy vypověděli v průběhu šesté etapy smlouvu a uplatnili jsme slevu z ceny díla,“ řekla mluvčí Lesů ČR.

Šestá etapa počítala s vyčištěním asi padesáti hektarů plochy, firma vyčistila zhruba osmatřicet, pak jí byla smlouva vypovězena. Zakázka byla podle Evy Jouklové zhruba za šest milionů korun, státní podnik ale uplatnil slevu z ceny, šlo o statisíce korun, které najaté firmě Lesy ČR nezaplatily. „Aktuálně prověřujeme kvalitu všech odvedených prací a z případných dalších zjištěných nedostatků vyvodíme právní důsledky,“ uvedla Eva Jouklová.

Munici mohl v lese podle firmy pohodit kdokoli

Společnost MPK net s vypovězením smlouvy nesouhlasí. „Přišla kontrola, která se několik etap před tím neprováděla. Přišla do míst, která byla velmi zvláštní, a shodou okolností se tam našla nějaká munice, kterou jsme tam údajně nechali my. Tvrdíme, že tam nic takového nebylo, a jsme připraveni na soudní spor. Uděláme vše pro to, abychom očistili své jméno,“ řekl hlavní pyrotechnik společnosti Pavel Kupec.

Podle něj je problém ve smlouvě, kdy se předá vyčištěný úsek, pak běží lhůta deset dní na odvolání a následně už bývá dotyčný prostor veřejně přístupný, nehlídaný, což je podle Kupce kámen úrazu. Munici tam podle něj mohl dát či pohodit kdokoliv, včetně amatérských hledačů.

Lesy chystají novou zakázku na další etapu

Státní podnik nyní chystá zakázku sedmé etapy. Zda bude nedodělaný zbytek šesté etapy vypsán jako sólová zakázka, či bude v rámci sedmé etapy, ještě podle mluvčí není známo. Celkem by mělo vyčištění lesa přijít na padesát milionů korun, je rozčleněno na deset etap a hotovo má být v roce 2023.

Nacisté měli za druhé světové války v Bořím lese továrnu Muna. Při osvobozování se ji sovětská armáda rozhodla zlikvidovat a vyhodila do povětří. Výbuch rozmetal munici po širokém okolí.