V Luhačovicích otevřeli zrekonstruovanou kolonádu. Vrátila se ke svému původnímu vzhledu

Po víc než roční rekonstrukci se v Luhačovicích otevřela populární lázeňská kolonáda. Pozdně funkcionalistická stavba je dlouhá přes sto dvacet metrů a spolu s přilehlou halou Vincentka, jejíž rekonstrukce skončila letos v srpnu, patří mezi kulturní památky.

Práce na opravě začaly loni v září, vyžádaly si více než 115 milionů korun. Velkou část pokryla evropská dotace, zbytek uhradila společnost Lázně Luhačovice.

Kolonáda se podle generálního ředitele lázní Eduarda Bláhy vrátila ke svému původnímu vzhledu, přibyly však také nové prvky. „Hodnota je ve znovunalezení původní identity této úžasné stavby, která se trochu během sedmdesáti let různými zásahy nebo omezenou péčí začínala vytrácet a stavba chřadla. Někde byla možná až v havarijním stavu,“ řekl Bláha.

  • Pozdně funkcionalistický komplex je dílem brněnského architekta Oskara Pořísky (1897 až 1982). Tvoří jej hala Vincentka a Velká a Malá kolonáda. Stavby vznikly na jižní straně lázeňského náměstí mezi lety 1947 až 1951.

Při rekonstrukci byla obnovena dříve nepřístupná atria, obnovilo se prosklení, kolonáda se prosvětlila díky světlíkům, rekonstruováno bylo osvětlení a mozaiková dlažba. Ve středu kolonády byl obnoven pramen, dříve tam lidé mohli pít pramen Amandka, nyní je tam přivedena Vincentka. „V opěrné zdi jsme našli původní studnu Vincentky, obnovili jsme ji, vybavili popisem. Stává se z toho další informační zastávka při prohlídce stavby,“ řekl ředitel lázní.

V atriích vznikly odpočinkové zóny, kde budou zahrádky ke gastronomickým provozům, které dříve na kolonádě nebyly. Fungovat tam bude vinotéka s tapas barem. Obchody, které byly na kolonádě už dřív, se podle Eduarda Bláhy přeorientují z prodeje drobných suvenýrů na hodnotnější věci. Do všech obchodů jsou už vybráni nájemci, kteří začnou provozy přebírat v prosinci. „Chceme, aby kolonáda byla v plné kráse na otevírání pramenů v květnu příštího roku,“ řekl ředitel lázní. Na kolonádě přibylo i informační centrum.

Luhačovice dříve neuspěly se zapsáním lázní na seznam kulturního dědictví UNESCO, mohly však čerpat dotace na obnovu. Lázně plánují ještě revitalizaci areálu Vodoléčebného ústavu a Říčních a slunečních lázní. Podle Eduarda Bláhy by se Luhačovice měly o zápis na seznam UNESCO v budoucnu opět pokusit.