Když s námi nebude Brno mluvit, nedáme peníze na halu, zlobí se hejtman Šimek

Jihomoravskému hejtmanovi Bohumilu Šimkovi (ANO) se nelíbí, že se Brno s krajem nebaví o společných projektech, jako je nová hala na výstavišti nebo atletická hala v Kampusu. Novinky o nich se prý dozvídá náhodou. Pokud se komunikace města nezlepší, kraj se podle hejtmana nebude finančně podílet na projektech.

Město, kraj a hokejová Kometa v roce 2017 podepsaly memorandum o spolupráci na vzniku nové hokejové haly. Kraj měl na výstavbu přispět částkou až tři sta milionů korun a byl partnerem při přípravě projektu. O výběru zhotovitele dokumentace na stavbu hokejové haly se ale hejtman Šimek prý dozvěděl až z médií.

„V poslední době nás město neinformuje a prezentuje tento projekt, jako by to byl pouze jeho projekt. Pokud tomu tak bude i nadále, pak nebudou moci počítat se spolufinancováním ze strany kraje,“ upozornil hejtman.

Podobná situace je podle něj i u stavby lehkoatletické haly, kde se kraj měl podílet částkou sto milionů korun. „Pokud máme být partneři, je třeba komunikovat a nemohu se informace o dalších krocích dozvídat z médií,“ řekl po jednání rady kraje Šimek s tím, že primátorce Markétě Vaňkové (ODS) ještě v pátek odešle v tomto smyslu dopis.

Podle primátorky Brna Markéty Vaňkové jednání s krajem město nikdy nepřerušilo a chce v nich pokračovat. „Město Brno je připraveno nadále vést dialog o spoluúčasti kraje i státu tak, jak tomu doposud bylo, a odstartování projektu tomu vůbec nebrání. Spíše naopak, je to velká příležitost, zejména pro kraj, se účastnit tohoto pro Brno nejvýznamnějšího projektu a zatím s tím také počítáme. Je však třeba respektovat, že lídrem této stavby je Brno, a spíše ocenit to obrovské množství práce, které v této věci již udělalo,“ uvedla Markéta Vaňková ODS).

Hala má sloužit hokeji i na koncerty

Brněnská primátorka na čtvrteční tiskové konferenci představila vybraného zhotovitele dokumentace hokejové haly, která má vyrůst na brněnském výstavišti. Hala s kapacitou minimálně dvanáct tisíc diváků, kde bude hrát hokejová Kometa, ale budou tam i koncerty, má stát do roku 2024, aby se mohla ucházet o pořádání mistrovství světa v hokeji.

Náklady na stavbu přesahují miliardu korun. Vaňková uvedla, že město jedná se státem a krajem o vícezdrojovém financování, u města Brna je podle ní možné, že si na svou část bude muset vzít úvěr.

Hala pro Kometu měla být původně v lokalitě za Lužánkami, kde ale město dlouhodobě řeší majetkoprávní spory. Kometa předloni po 51 letech získala titul v nejvyšší hokejové soutěži a loni ho obhájila. Proto politici začali mluvit o tom, že by hala mohla vzniknout na výstavišti.