Trenér plavání dostal v případu střelby u školy podmínku. Odzbrojil muže a s jeho zbraní ho postřelil

Krajský soud v Brně uložil v případu loňské střelby poblíž základní školy v Brně-Žabovřeskách trenérovi plavání Petru Haškovi podmíněný trest. Obžalován byl z pokusu o zabití muže, kterému předtím vzal jeho vlastní zbraň. Jde o druhý proces, který se týká stejné události. V prvním dostal majitel legálně držené zbraně Zdeněk Polák podmínku za výtržnictví.

Událost se odehrála loni v březnu, Zdeněk Polák vedl do školy dítě na plavání a dostal se do sporu s trenérem. Polák chtěl, aby jeho syn mohl čekat na lekci uvnitř budovy, personál ho ale poslal ven, což Poláka rozčílilo. Podle svědků začal před školou nadávat, hádal se s trenérem Petrem Haškem, pak vytáhl legálně drženou zbraň a třikrát z ní vystřelil.

Zdeněk Polák už dříve uvedl, že trenér Hašek proti němu vystoupil v „bojovém postoji“, že z něj měl strach a chtěl ho varovat. Hašek vypověděl, že po výstřelech do vzduchu Polák zamířil i na jeho hlavu, ale minul. Snažil se ho přemoct a odzbrojit, což se mu povedlo, potyčku ukončil výstřelem na hrudník Poláka.

Trenér vystřelil podle soudu ve stresu

Žalobce navrhoval Petru Haškovi tříletý trest vězení. Podle obhajoby byl ale obžalovaný při střelbě ve stavu, kdy si nebyl vědom toho, co dělá, a nebyl schopný racionálně uvažovat. Navrhla, aby soud čin kvalifikoval jako skutkový omyl, kdy obžalovaný nevěděl, že jde o skutečnou zbraň, nebo aby ho zprostil obžaloby.

Soud nakonec Petru Haškovi vyměřil tři roky podmíněně s odkladem na pět let. „U obžalovaného došlo k akutní reakci na stres s neschopností se rozumově orientovat,“ uvedl předseda senátu Aleš Novotný. Soudce uvedl, že podmíněný trest byl hraniční. Ve prospěch obžalovaného mluvilo to, že se věnuje péči o děti, vystupuje normálně a není předpoklad, že by obdobné jednání opakoval.

„Soud má za to, že by nikomu nic nepřineslo, kdyby tato osoba skončila ve výkonu trestu. V jeho případě by nepodmíněný trest byl zbytečně, nepřiměřeně přísný,“ vysvětlil soudce.

Petr Hašek také musí Zdeňku Polákovi uhradit jako náhradu nemajetkové újmy asi sto osmdesát tisíc korun, dalšího víc než půl milionu zdravotní pojišťovně. Polák a pojišťovna žádali dvojnásobek částek. Podle soudu ale právě Polák situaci vytvořil, takže z jeho strany šlo o spoluzavinění.

Podmínku dostal i majitel zbraně

O potrestání majitele zbraně rozhodl soud už dřív. Zdeňku Polákovi uložil podmínku za výtržnictví. V druhém soudním procesu si muži vyměnili role obžalovaného a poškozeného.

„Nejsem typ, který by chtěl někomu ublížit, zvlášť když celý život pomáhám jiným,“ řekl už dřív v závěrečné řeči Petr Hašek. Vysvětlil, že měl strach o svůj život a také o životy dětí v okolí. Polákovi se několikrát omluvil.

„Vycházíme z toho, že šlo o nutnou obranu, protože i jak bylo panem soudcem řečeno, útok začal poškozený. Ta pistole nebyla mého klienta, ale byla poškozeného,“ komentoval rozsudek Haškův obhájce Karel Schelle. Doplnil, že proti rozsudku se obžalovaný pravděpodobně odvolá.