Rektor olomoucké univerzity Jaroslav Miller zatím nebude trvat na odvolání děkana přírodovědy

Rektor Univerzity Palackého v Olomouci Jaroslav Miller zatím nebude podnikat kroky k odvolání děkana Přírodovědecké fakulty Martina Kubaly. Ten minulý týden nevyslyšel jeho výzvu a nerezignoval. Informovala o tom mluvčí univerzity Gabriela Sýkorová Dvorníková. Kubalu a ředitele vědeckého centra RCPTM Radka Zbořila rektor vyzval k rezignaci kvůli vyhrocené situaci mezi oběma stranami, které přerostly ve vyhlášení stávkové pohotovosti vědců.

Kubala se na pondělní schůzce s rektorem zavázal, že vedení fakulty zajistí podmínky pro zdárné řešení grantů z Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání. Ponese také plnou odpovědnost za případné sankce spojené s jejich plněním.

„Na základě této garance se rektor Univerzity Palackého (UP) zavazuje neiniciovat odvolání Martina Kubaly z pozice děkana Přírodovědecké fakulty UP,“ stojí ve společném prohlášení Millera a Kubaly. 

Vedení školy minulý týden výzvu k rezignaci Kubaly a Zbořila zdůvodnilo vyhrocenými spory mezi Přírodovědeckou fakultou a výzkumnými centry, které pod fakultu spadají. Situaci hodnotí vedení UP jako kritickou, zejména s ohledem na plnění vybraných projektů.

Spor se týká plánovaného vzniku Vysokoškolského ústavu, pod který by mělo přejít i Regionální centrum pokročilých technologií a materiálů (RCPTM). Vědci z centra se změnou souhlasí, Přírodovědecká fakulta nikoli. Vadí jí to, že do budování vědeckých center investovala nemalé peníze a odtržením od fakulty by přišla o kvalifikované pedagogy. 

Kubalu podpořily stovky kolegů

Kubala už minulý týden oznámil, že na funkci děkana rezignovat nebude. Internetovou petici na jeho podporu podepsalo pět stovek lidí. V prohlášení se minulý týden za děkana postavili i proděkani Přírodovědecké fakulty UP. 

Obrovskou vlnu podpory, které se mi dostává od celého vedení fakulty i z akademické obce, vnímám jako závazek pracovat pro fakultu i v dalším období. Nevidím jediný věcný důvod, proč bych měl odstoupit.
Martin Kubala
děkan Přírodovědecké fakulty UP Olomouc

Miller požadoval také rezignaci šéfa RCPTM. Ten minulý týden uvedl, že plně chápe snahu vedení univerzity i děkanů zklidnit situaci. Osobně prý tento krok učinil už 25. června, kdy správní rada schválila čerpání jeho tvůrčího volna od 1. září a pověřila výkonem funkce Michala Otyepku, což podepsal i děkan fakulty. 

„Myslím si, že obdobně vstřícně by měl postupovat děkan a přenechat vedení fakulty pověřenému zástupci, tak jak to navrhuje pan rektor v dopise, který jsme od něj s panem děkanem obdrželi,“ řekl už minulý týden Zbořil. 

Spor mezi centrem a fakultou trvá rok a vědci z RCPTM kvůli němu vyhlásili stávkovou pohotovost. Podle Kubaly má vyhlášení stávkové pohotovosti jen odvést pozornost od kauzy falšování dat v odborné publikaci, která se týká právě Zbořila. Ten naopak poukazuje na tlak ze strany vedení fakulty včetně dehonestace předních vědců. Kvůli některým krokům děkana se chce obrátit i na soud.