Hasiči kvůli úniku plynu evakuovali pasáž Adria, lidé nemohli ani do metra

Na Jungmannově náměstí v centru Prahy unikal dopoledne plyn poté, co dělníci překopli plynovodní potrubí. Městská policie proto uzavřela část náměstí včetně vstupů do metra, kvůli úniku byla evakuována i pasáž paláce Adria. Jinde ale hasiči zvýšenou koncentraci plynu nenaměřili. Hodinu před polednem omezení skončila.

Policie dostala hlášení o úniku plynu z překopnutého potrubí na Jungmannově náměstí před půl  desátou dopoledne. Mluvčí pražských hasičů Martin Kavka uvedl, že hasiči po příjezdu zjistili, že je nebezpečná koncentrace v okolí do 30 až 40 metrů od narušeného plynovodu.

Městská policie část náměstí uzavřela, bylo nutné také evakuovat pasáž paláce Adria, kde hasiči nasadili přetlakovou ventilaci. Cestující z metra potom nemohli vystoupit na Jungmannovo náměstí, výstup z metra byl uzavřen. Ve vestibulu metra ale hasiči zvýšenou koncentraci plynu nenaměřili stejně jako v okolních sklepích či v kanalizaci.

Zhruba po hodině oznámil mluvčí Pražské plynárenské Miroslav Vránek, že hasiči odjíždějí a opatření na místě končí. Dodal, že policie bude vyšetřovat, kdo potrubí překopl. Na místě se podle Vránka provádí více pozemních prací, mimo jiné se vyměňuje i plynovod.