Začala rekonstrukce zámku v Uherčicích. Je největší a nejzanedbanější památkou v Česku

V Uherčicích na Znojemsku začaly dlouho očekávané opravy zámku. Na rekonstrukci severního křídla dostal Národní památkový ústav více než 120 milionů korun z evropských fondů.

V neděli odpoledne měli návštěvníci zámku v Uherčicích možnost naposledy jej vidět v neutěšené podobě, v jaké se nacházel řadu let. „Chodíme s manželkou po zámcích už dvacet let a teď jsme zavítali sem. Chtěli jsme se podívat, jak to tady vypadá. Je to vidět, že zámek potřebuje hodně peněz na rekonstrukci,“ řekl návštěvník Josef Dufek.

Peníze získal zámek po mnohaletém úsilí. Opravit se musí kompletně všechno, památka, kterou ročně navštíví kolem pěti tisíc návštěvníků, je v havarijním stavu. „Za současný stav mohou pováleční nájemci, kteří se na zámku vystřídali. Ať už to byl státní statek, vojsko nebo výchovný ústav, by to vždy užitný objekt, který mohli využívat, ale neměli příliš potřebu do něj investovat,“ vysvětlila kastelánka Alena Lysá.

Učebnice slohů

Zámek byl založen na přelomu 15. a 16. století a jeho největší hodnotou je mimořádně kvalitní architektonická a prostorová podoba celku, daná složitým stavebním vývojem. Díky různým epochám, které jsou do stavby vepsány, je označován jako učebnice slohů.

Zchátralá památka také nejednou přilákala filmaře. Oprýskané zdi vyhovovaly například režisérovi Jiřímu Strachovi, který sem zasadil pohádku ze zchudlého království Svatojánský věneček. Díky dotaci z evropských fondů by se tu už za pár let mohla natáčet i pohádka o království, kde peníze naopak nechybí.

„Doufejme, že se podaří opravit celý banketní sál a pak další místnosti v přízemí i v patře tohoto křídla. Ale bude také velmi důležité udělat rozvody energií,“ řekla kastelánka. Do opraveného severního křídla zámku se první návštěvníci podívají až v sezoně 2022.