Stavba repliky vyhořelého kostela v Gutech se odkládá na neurčito. Nemá povolení od hasičů

Moravskoslezští hasiči zamítli navrhované protipožární zabezpečení chystané repliky kostela v Třinci-Gutech. Podle mluvčího hasičů Petra Kůdely je nedostatečné. Zahájení stavby repliky dřevěného kostela, který v srpnu 2017 zničil úmyslně založený požár, se tak odsouvá na neurčito. Původně měla stavba začít loni na podzim.

„Vydali jsme zamítavé stanovisko k požárně-bezpečnostnímu řešení. Stavba by byla nedostatečně ochráněna,“ řekl Kůdela. Hasiči požadovali, aby elektronická požární signalizace mířila přímo na stůl dispečerů integrovaného záchranného systému. Podle plánu měla vést k soukromé firmě.

„Problémem by bylo prodlení, které by nastalo, než by se informace dostala až k nám,“ doplnil Kůdela. Zdržení odhadují hasiči na desítky vteřin až několik minut.

Stavbu repliky dřevěného kostela připravuje biskupství Ostravsko-opavské diecéze. Vedoucí stavebního odboru diecéze Václav Kotásek informaci o zamítnutí projektu dostal zatím jen ústně. „Ještě nemáme písemné stanovisko. Vím, že připomínek bylo více. Nevím ale, o co přesně šlo. Až připomínky vyhodnotíme, vydáme stanovisko,“ řekl. 

Kromě projektu je vše připraveno

Stavba repliky unikátního dřevěného kostela měla začít loni na podzim. Příprava se ale zdržela například kvůli jednáním s památkáři, která trvala déle, než biskupství předpokládalo. Bylo nutné najít kompromis mezi představami obou stran. Nový termín se odhadoval na letošní léto, zamítavým postojem hasičů se však zahájení stavby odkládá.

Stavba je v tuto chvíli prakticky už připravena. Pokáceno bylo 450 metrů krychlových kulatiny. Vybraná firma už dřevo na stavbu odkornila, upravila na potřebné profily a uložila pro další použití. Dřevo bylo většinou otesáno či jinak upraveno. Současně se těžilo smrkové dřevo pro výrobu šindelové krytiny. Na výrobu šindelů se spotřebuje na 150 metrů krychlových dřeva.

obrázek
Zdroj: ČT24

Stavba kostela by mohla stát zhruba dvacet milionů korun, další peníze pak budou nutné na vnitřní vybavení. Náklady by mělo biskupství pokrýt z pojistky, ale i z peněz z veřejné sbírky vyhlášené městem nebo získaných od dárců. Na stavbě se budou angažovat i památkáři, kteří chtějí kopii prohlásit za kulturní památku.

Třineckou památku připomíná jenom kříž

Kostel Božího Těla z 16. století v Třinci-Gutech shořel v noci na 2. srpna 2017. Plameny zničily celou stavbu včetně vnitřního vybavení a vzácných artefaktů. Na místě dnes stojí jen původní kříž, který požár nezasáhl. 

Podle informací z místa hořel kostel už nějakou dobu předtím, než protipožární čidla spustila poplach. Tamní farář Kazimierz Plachta tehdy řekl, že mohlo začít hořet už dvě hodiny před půlnocí. Čidla podle něj spustila poplach až ve chvíli, kdy se plameny dostaly dovnitř objektu. 

Požár dřevěného kostela v Třinci-Gutech
Zdroj: HZS Moravskoslezského kraje

Za zapálení kostela poslal Krajský soud v Ostravě tři osmnáctileté mladíky z Ostravska a Frýdecko-Místecka do vězení na tři a půl roku, osm a devět let. Nejvyšší trest dostal organizátor akce, nejnižší pak chlapec, který budovu zapálil, v době činu totiž nebyl plnoletý. Osmiletý trest dostal mladík, který ostatní na místo přivezl. 

Nejvyšší soud v Brně nedávno zamítl odvolání Jakuba Hurníka, který v případu figuroval jako řidič. Právě Hurník byl jediným, který mimořádného opravného prostředku využil.