Houbaři riskují vysoké pokuty, za úlovkem míří i do nebezpečného vojenského prostoru

Houbaři mají v těchto dnech žně, dokazují to i plné košíky, se kterými se vracejí lidé z lesů na Olomoucku. Někteří z nich riskují vysokou pokutu, protože i přes zákaz chodí do vojenského prostoru Libavá, kde jim může hrozit nebezpečí. Vojenská lesní správa už rozdala desítky pokut za nepovolený vstup do vojenského újezdu. Sankce může šplhat až ke sto tisícům korunám.

Houbaři se běžně pohybují v okolí vojenského prostoru Libavá na Olomoucku, jenže někeří chodí i do lesů, které patří armádě. Na nepřístupné území přitom upozorňují závory i tabule se zákazem. Podle velitele Vojenské policie v Olomouci Romana Gottfrieda lidé doufají, že ve střeženém prostoru najdou spoustu hub. 

Vojenský areál však může být pro civilisty velmi nebezpečný. „Je potřeba si uvědomit, že ten prostor je výcvikový, je historicky spojen s tím, že se tam používá munice. Pokud někdo na toto území vstupuje, tak tam vstupuje s rizikem, že může narazit na nevybuchlou munici,“ upozornil Gottfried. 

Letos už námatková kontrola Vojenské lesní správy rozdala na Libavé devadesát pokut – sedmdesát řidičům a dvacet pěším, kteří vstoupili na střežené území. Pokuta pro houbaře přitom může být až sto tisíc, což je desetinásobek pokuty pro řidiče. 

Okraj vojenského prostoru je přístupný už tři roky

V roce 2016 se některé obce nacházející se ve vojenském prostoru Libavá domluvily s armádou na zpřístupnění některých okrajových částí újezdu. Na těchto turistických stezkách a cyklotrasách je tak o víkendech a svátcích pohyb povolen. Lidé tam mohou sbírat houby nebo lesní plody. 

V úsecích směrem od Přáslavic, Daskabátu, Potštátu a Velkého Újezdu platí neomezený pohyb v lese. Do zbylých částí vojenského prostoru je však stále vstup zakázán.