V Brně se objevily desítky sdílených elektrokoloběžek. Úředníci jsou překvapení, o nové službě nevěděli

V centru Brna začala jezdit víc než stovka elektrokoloběžek určených ke sdílení. Úřady tvrdí, že s nimi o novince předem nikdo nejednal. Provozovatel se údajně reakce dožadoval, ale neuspěl. Obě strany se spojily až po spuštění služby. Provoz koloběžek ve městě je i tak legální, firma žádný souhlas nepotřebuje. Na jízdu uživatelů budou namátkově dohlížet strážníci.

Ke svezení na elektrokoloběžce je potřeba chytrý telefon s aplikací a helma. Lidé na ně mohou narazit především v centru. Pohybují se rychlostí kolem 25 km/h. Nástupní poplatek je dvaadvacet korun a pak tři koruny za minutu. „Za dvaadvacet minut jsem zaplatil osmdesát osm korun. To je celodenní lístek na MHD nebo polovina ceny taxi na stejné trase,“ spočítal jeden z prvních uživatelů koloběžky David Jaša.

Takových koloběžek se v Brně v pondělí ráno objevilo sto padesát. „Je to alternativní doprava, kterou přinášíme občanům. Dáváme do Brna novou technologii,“ řekl spolumajitel společnosti, jež koloběžky provozuje, Jiří Hofr.

Městská část nevylučuje regulaci

Úřady jejich uvedení do provozu ale překvapilo. Řeší, jestli při parkování koloběžek jde o veřejný zábor, nebo ne, a jestli by měla firma za umístění vozítek v ulicích platit. „Podle našeho dosavadního výkladu to veřejný zábor není, tím ale není vyloučená systémová regulace do budoucna,“ řekl radní městské části Brno-střed Jan Mandát (za ODS).

Aby se vyhnul problémům, zavedl provozovatel například opatření, která zvýší bezpečnost provozu koloběžek v pěších zónách. „Jakmile se dostane do pěší zóny, koloběžka automaticky pípne a zpomalí na 15 kilometrů, není možné na ní jet víc,“ vysvětlil druhý spoluvlastník společnosti Lukáš Merta.

Strážníci si budou dávat na uživatele koloběžek pozor

I tak si ale strážníci chtějí na uživatele koloběžek dát pozor. „Strážníci budou posuzovat případné přestupky jako například jízdu Českou ulicí nebo jízdu po chodníku, za kterou hrozí pokuta na místě do dvou tisíc korun,“ řekl mluvčí Městské policie Brno Jakub Ghanem.

Počet koloběžek v ulicích by se brzy mohl zvýšit. S úřady jedná další společnost. Ta koloběžky půjčuje i v Praze. Radnice tamních městských částí ale dříve kritizovaly právě nedodržování pravidel provozu.