Pátý odsun v řadě. Stamilionová rekonstrukce Karlštejna se znovu odkládá

Nejznámější český hrad Karlštejn se v září rekonstrukce nedočká. Národní památkový ústav (NPÚ) už popáté posunul konec výběrového řízení. Úřad přitom připouští, že ani poslední vyhlášený termín 2. září nemusí být konečný. Kdy práce začnou, není podle mluvčího ústavu Tomáše Pospíšila jasné.

Rekonstrukce se týká budovy císařského paláce a jeho sklepení. „Vytváříme prostory pro dodatečné expozice, elektroinstalace a budujeme nové sítě,“ popisuje Pospíšil s tím, že v paláci mají vzniknout tři nové expozice a nové návštěvnické centrum.

Kdy práce začnou, zůstává v mlhách; konečný termín tendru se totiž znovu posouvá. „Předpokládáme, že začátek prací posuneme,“ říká mluvčí NPÚ Tomáš Pospíšil s tím, že neví na kdy. „Může nastat i situace, že bychom i ten konec výběrového řízení na začátku září kvůli nějakému věcnému dotazu museli odsunout.“

Pětkrát a znovu

Posílání obálek přitom mělo původně skončit už na začátku července, památkáři teď ale datum popáté posunuli. Nabídku na zakázku odhadovanou na více než sto milionů korun tak můžou zájemci posílat až do začátku září. Předchozí data byla 8. a 22. července a 2. a 28. srpna.

Památkáři termín posouvali kvůli četným dotazům. Od začátku června, kdy zakázku zveřejnili, odpovídali na sedmnáct otázek od pěti tazatelů. Zajímalo je například to, co všechno má být součástí cenové nabídky, nebo možnost náhradní prohlídky prostor.