Jeseník nad Odrou prodává povodňové domy. Nájemníci ale částku přes jeden milion korun platit nechtějí

Jeseník nad Odrou prodává povodňové domy. Lidé s cenou jeden milion korun nesouhlasí (zdroj: ČT24)

Jeseník nad Odrou na Novojičínsku plánuje prodat povodňové domy, které pro obyvatele postavil před deseti lety jako náhradní bydlení za objekty zničené velkou vodou. Po nájemnících obec žádá 1,1 milionu, vzhledem ke kvalitě staveb to však některým přijde příliš – a navrhují prodejní cenu zhruba o dvě stě tisíc nižší.

Obyvatelé povodňových domů v Jeseníku nad Odrou poukazují na nekvalitně odvedenou práci při jejich stavbě. Zničené jsou například štíty budov nebo venkovní schodiště a potíže hlásí i v interiérech. 

„Největší problémy v těch domech jsou asi koupelny, sprchové kouty, přes které teče voda na podlahu. Manžel už to několikrát silikonoval, pořád se to opravuje,“ řekla jedna z nájemnic povodňového domku Lenka Machýčková. 

Někteří nájemníci domů sice říkají, že cena 1,1 milionu korun není vysoká, ale pro většinu z nich, kteří jsou už ve vyšším věku, je taková částka problém. Pravděpodobně by totiž už nedosáhli na hypotéku.

Navíc tvrdí, že do domů už za deset let investovali nemalé peníze, někteří až milion korun. „Kdybychom věděli tenkrát, co s námi zamýšlí za deset let, tak by si ty klíče nikdo nevzal,“ řekla nájemnice Radka Šrubařová.

Nájemníci: Za 900 tisíc je koupíme

V souvislosti se stavem povodňových domů v Jeseníku nad Odrou požadují nájemníci cenu o 200 tisíc korun nižší. Vedení obce však tvrdí, že sníženou částku jim už nabídlo, protože tržní cena se pohybuje kolem 2,5 milionu korun.  

Já neříkám, že ti lidé tam nic neudělali, ale máme tady prostě nějakou cenu, která je daná soudním znalcem, a my ji budeme respektovat.
Tomáš Machýček
starosta Jeseníku nad Odrou

Někteří nájemníci však s nabídnutou cenou souhlasí. Podle starosty Tomáše Machýčka (SNK) už pět rodin z celkových patnácti podalo oficiální žádost na odkoupení nemovitostí. Prodej však zatím neumožňuje legislativa, takzvaná vázací doba uplyne až 21. prosince letošního roku. Ta přitom běžně trvá až dvacet let, obec však požádala o výjimku. 

„Ty domy vznikaly za určité situace a mají určitou kvalitu. Jeseník nad Odrou má 57 bytových jednotek a nevidím důvod, proč bychom měli takové množství spravovat,“ řekl starosta. Cenou se ještě bude zabývat zářijové zastupitelstvo. Definitivní rozhodnutí ale musí padnout do prosince příštího roku. Zda by obec byla ochotna nabídnout domy i někomu jinému, zatím starosta neví. 

Podle redaktorky ČT Pavly Krůčkové vznikly domy po povodni v červnu 2009, která tehdy způsobila škodu přes 400 milionů a zaplavila třetinu všech domů. Desítku novostaveb si nájemníci převzali ještě v prosinci toho roku. Náklady na ně pokryla státní dotace, příspěvek kraje a také obecní rozpočet.