Nespavostí trpí stále více lidí. Na vyšetření ve spánkové laboratoři se čeká měsíce

Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně musela kvůli obrovskému zájmu o vyšetření zvýšit počet lůžek ve spánkové laboratoři, aby zkrátila několikaměsíční objednací lhůty. Lidí trpících nespavostí podle odborníků v posledních letech přibývá. Mezi hlavní důvody patří nadměrný stres vyplývající z nezdravého životního stylu nebo nedodržování zásad spánkové hygieny.

Ze dvou na pět zvýšila spánková laboratoř Plicního oddělení Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně počet lůžek. „Díky většímu počtu se postupně zkrátí objednací doby, které jsou v současné době i několikaměsíční,“ řekl mluvčí krajských nemocnic Egon Havrlant. Stavební úpravy, které umožnily rozšířit kapacitu, stály nemocnici dva miliony korun.

Podle lékařky spánkové laboratoře Marty Vránové má pracoviště pacientů dlouhodobě hodně. „Ti, co jsou už nahlášeni k vyšetření, se díky navýšení počtu lůžek dostanou dříve na řadu,“ řekla Marta Vránová.

Za rok vyšetří ve Zlíně tři stovky pacientů

Lidí trpících nespavostí podle odborníků v posledních letech přibývá. Mezi hlavní důvody patří nadměrný stres vyplývající z nezdravého životního stylu nebo nedodržování zásad spánkové hygieny. Jen za prvních šest měsíců letošního roku vyšetřili ve zlínské spánkové laboratoři téměř tři stovky pacientů. Někteří z nich jsou následně odesláni do dalších specializovaných ambulancí.

Typů poruch spánku je celá řada. Nejčastěji se jedná o spánkovou apnoi, hypoventilační syndromy, syndrom neklidných končetin, parasomnie, poruchy cirkadiánní rytmicity nebo klasické poruchy nespavosti. Každá z poruch se léčí odlišně, využívají se medikamenty, operační zákroky i speciální přístroje.

Pacientům se spánkovou apnoí pomáhá speciální maska

V případech spánkové apnoe lékaři úspěšně používají přístroj vytvářející přetlak, který je vháněn do dýchacích cest přes obličejovou masku. „Přetlak způsobí rozšíření dýchacích cest ve spánku. Při této léčbě se pacienti cítí mnohem lépe, mizí únava, zvyšuje se pracovní výkonnost a klesají rizika spojená s ohrožením života, tedy cévní mozkové příhody, arytmie či infarkty,“ řekla lékařka Marta Vránová.

Pořízení přístroje vytvářejícího přetlak pacientům plně hradí zdravotní pojišťovny. „Používám masku přes nos i pusu. Jezdím i autem, takže ve vlastním zájmu spím s maskou. Rozdíl je značný. Dřív jsem býval strašně unavený, jak jsem zůstal v klidu, okamžitě jsem usínal. Kvalita života se mi léčbou velmi zlepšila,“ uvedl jeden z pacientů František Kolář.

Ve Zlínském kraji pacienti nemusejí za spánkovou laboratoří pouze do krajského města, od podzimu loňského roku začala fungovat i v uherskohradišťské nemocnici.