Skauty trápí kůrovec. Kvůli nebezpečným suchým stromům už museli opustit některá tábořiště

Kůrovec ničí lesy v okolí tábořišť (zdroj: ČT24)

Zhruba třetině táborů, na které letos vyrážejí brněnští skauti, způsobuje problémy kůrovcová kalamita. Lýkožrout ničí lesy v okolí tábořišť, a omezuje tak aktivity dětí. Uschlé stromy navíc nestíhají lesníci likvidovat. Některá místa už museli táborníci opustit, jinde se snaží situaci řešit vlastními silami.

V okolí skautského tábora ve Valdíkově na Třebíčsku jsou místo zelených stromů jen holé suché větve. Všechny stromy zničil kůrovec. „Jak jsou stromy suché, tak tu není žádný stín. Když přes den svítí slunce, nemáme se kam schovat. Museli jsme upravit program, protože se tady nedá jít do lesů,“ popsal vedoucí tábora Jiří Potáček. 

Suché stromy jsou u Valdíkova v okruhu deseti kilometrů. A nejde jen o stín, ale také o bezpečnost. U napadených stromů je totiž pravděpodobnější, že spadnou. S lesníky, kteří je nestíhají kácet, se proto skauti dohodli, že stromy nejblíž stanů odstraní sami.

Pracovat se dřevem se proto letos naučí každý, kdo na tábor přijede. „Všechno budeme kácet a na podzim bychom rádi vysázeli nové stromy,“ řekl vedoucí tábora. Skauti vysadí jen listnaté stromy. Než vyrostou, bude to ale ještě trvat. Proto se ve Valdíkově letos tábor koná naposledy.

V Kostelní Myslové už letos tábor nepostavili

Z Kostelní Myslové na Vysočině se skauti museli přestěhovat už letos. Tábořiště kvůli kůrovci mají v Kdousově. Sehnat nové místo pro čtyřicet stanů ale pro ně nebylo jednoduché. „Původně jsme se chtěli přestěhovat už minulý rok, ale nenašli jsme vhodné tábořiště a vhodnou louku, takže to zabralo opravdu hodně času,“ řekla středisková hospodářka Simona Vyšatová.

Dost času zabrala i příprava tábořiště. Na nové místo museli skauti nejen přestěhovat stany, ale postavit i novou polní kuchyň, umývárny nebo lávky přes řeku. Díky tomu, že v okolí rostou převážně listnaté stromy, věří, že se už odtud nebudou muset stěhovat.