Dětská hřiště, sochy, fontány. Hodonínská radnice přijímá návrhy obyvatel na zkrášlení města

Hodonínská radnice vyčlenila v takzvaném participativním rozpočtu dva miliony korun na projekty na vylepšení města. Návrhy mohou předkládat obyvatelé, o vítězech rozhodnou opět lidé prostřednictvím hlasování.

Vedení Hodonína chce vtáhnout místní obyvatele víc do dění. Posloužit by k tomu měl participativní rozpočet a částka dva miliony korun. Do konce července přijímá radnice nápady a projekty, jak město zkrášlit a vylepšit.

„Finanční limit je padesát tisíc korun až půl milionu na jeden projekt s tím, že by to mělo být na pozemcích města. Lidé mohou přijít s čímkoli, je to otevřené,“ vysvětlil místostarosta Hodonína Ladislav Ambrozek (KDU–ČSL).

Místním se nápad zamlouvá. „Já bych asi změnila parkování, protože v létě, když lidi jedou na koupaliště, tak se tam nemá kde parkovat,“ řekla například Romana Rotterová. „Já bych chtěla stabilní tržnici na náměstí,“ přidala svůj nápad Andrea Vachová.

Hodonín se inspiroval Brnem nebo Zlínem

Hodonínská radnice se inspirovala jinými městy, kde už participativní rozpočty fungují. Například v Brně je už osm projektů hotových a další se blíží ke konci. V tamní čtvrti Lesná zrekonstruovali místní amfiteátr. „Museli jsme opravit schody, jsou tam i desky, na které si mohou lidé sednout. Kdo chce, může i na deku na trávu,“ popsala radní městské části Karla Hofmannová (SOL). Lidé budou už brzy moci amfiteátr vyzkoušet.

Hotové jsou také projekty v brněnských Řečkovicích, Novém Lískovci nebo v Tuřanech, k dokončení se blíží taneční altánek v parku Anthropos a připravují se i projekty na zámecké hřiště v Medlánkách nebo na pumptrackovou dráhu, tedy okruh pro jízdu na kole, v Bystrci.

V Brně budou letos posuzovat 90 projektů

V současné době posuzuje magistrát proveditelnost devadesáti nově navržených projektů. Mezi nimi je třeba socha oslavující noční rozjezdy. „Jedná se o sochu hlavy, která by měla symbolizovat lidi, kteří cestují nočními rozjezdy, aby bylo patrné, v jaké jsou fázi únavy,“ popsal navrhovatel David Repecký.

„Lidé nejvíc podporují sportovní aktivity jako hřiště, kluziště nebo cyklostezky. Ale myslí také na přírodu. Revitalizují místa ve svém okolí, zajímají se o chodníky a parkoviště. Podpořili i zdravotně postižené a nemocné děti,“ řekl náměstek primátorky Tomáš Koláčný (Piráti) a dodal že projekty si lze prohlédnout na webu.

Podle odborníka na veřejnou správu Filipa Hrůzy se do projektu participativního rozpočtu zatím příliš mnoho obyvatel nezapojuje. Je možné, že budou zasílat návrhy stále titíž lidé. „Obyvatele by mělo město vzdělávat v tom, proč mají hlasovat, jak mají hlasovat, a trochu to propagovat,“ řekl vedoucí Institutu veřejné správy Ekonomicko-správní fakulty Masarykovy univerzity Filip Hrůza. Důležitá je podle něj také transparentnost a důvěra v projekt.