Tančírna, knihovna, posilovna pro seniory. Brňané navrhli, co chtějí, teď hlasují o vítězi

Výběr projektů, které Brno podpoří z participativního rozpočtu, míří do finále. O část z dvaceti milionů korun se uchází celkem 83 návrhů. Lidé na jejich podporu hlasují od února na webových stránkách www.damenavas.cz. Včera vybrali tři favority. Finálové hlasování začne 1. listopadu a potrvá tři týdny.

Projekty Altánek – tančírna v parku, Knihovna – pulzující křižovatka Starého Brna a Venkovní posilovna pro seniory získaly v úterý večer od zhruba tří stovek lidí, kteří přišli diskutovat na brněnskou Novou radnici, nejvíc hlasů a medaile.

Projekty označené medailemi budou před závěrečným hlasováním umístěny na předních místech seznamu na webu a budou tak mít výhodnější pozici. V první fázi do hlasování lidé přihlásili více než dvě stě projektů, z nichž 83 získalo označení „proveditelný“, a jsou tedy umístěny v galerii webových stránek.

Altánek podle navrhovatelky Zuzany Rabčanové má mít dvě verze. Trvalou a letní pod šapitó. Tančírna by nesloužila jen tanečníkům. Vyřešila by problematické shánění prostorů pro kulturní, společenské, sportovní aktivity. Předpokládaný rozpočet je 1 220 000 korun.

Podnět k vytvoření moderní knihovny na Křížové ulici dali studenti různých oborů. Projekt má rozpočet 1 997 000 korun. Pohyb a udržování kondice seniorů si klade za cíl venkovní tělocvična s posilovacími stroji. Její rozpočet je 395 000 korun.

Jeden projekt může dostat maximálně dva miliony

V listopadu lidé hlasováním rozhodnou, které z projektů město podpoří. Pro první ročník participativního rozpočtu Brno vyčlenilo 20 milionů korun. Jeden projekt může stát maximálně dva miliony.

„Doufám, že v příštím roce se podaří uskutečnit nejméně deset projektů,“ řekl radní Tomáš Koláčný (Piráti). Dodal, že částka dvacet milionů korun byla zvolená pro pilotní ročník a nevylučuje, že se může v budoucnu zvýšit. „Nevěděli dopředu, jak se bude proces v brněnských podmínkách chovat. Vzhledem k zájmu lidí předpokládám, že projekt bude pokračovat i v dalších letech,“ dodal Koláčný.

Nové sedačky a kvíz v tramvajích

Tři preferované projekty nezískaly ale v prvním kole hlasování na webu nejvíc hlasů. Největší podporu mají ty, které se zaměřují na brněnskou hromadnou dopravu. Jeden z nich usiluje o výměnu plastových sedaček v MHD a druhý o to, aby na obrazovkách ve vozech MHD běžely kvízové otázky.

„My už od nového roku nakupujeme vozy, které mají textilní podsedáky právě proto, že si lidé stěžovali že je plastové sedačky studí. Co se týká kvízů ve vozech, tomu se samozřejmě nebráníme,“ řekla mluvčí Dopravního podniku města Brna Barbora Lukšová.

Plánované výdaje města na participativní rozpočet
Zdroj: ČT24

Náklady na propagaci a přípravu participativního rozpočtu zatím spolkly přibližně dva miliony korun. Necelých 600 tisíc směřovalo například na webový portál, kde probíhá hlasování o jednotlivých projektech.