Prachatické lázně kdysi hostily tisíce lidí, na obnovu chybí půl miliardy

Prachatice - Lázně svaté Markéty v Prachaticích byly přes sto let vyhlášeným léčebným centrem. Až do druhé světové války sem mířily tisíce lidí, a to i ze zahraničí. Teď je ale komplex opuštěný a zarostlý stromy. Budovy lázní sice nejsou v havarijním stavu, mají ale zničené fasády, vymlácená okna a poškozené interiéry. Projekt na obnovu je připravený, na realizaci ale chybí peníze. Investor nyní shání půl miliardy.

Projektů na obnovu lázní bylo za poslední roky hned několik, zatím to ale žádný nedotáhl dál než na papír. O záchranu historických budov se v minulosti pokoušel například místní podnikatel Stanislav Žák, který chtěl v lázních vybudovat centrum východní medicíny. „Náklady na rekonstrukci byly ve stovkách milionů. Sehnat peníze znamenalo nějaký politický vliv nebo podnikatelský subjekt, který by byl ochotný do velkého rizika jít, to jsem nesehnal,“ řekl ČT.

Miliardový projekt na wellnes centrum už investor seškrtal na polovinu

Zatím posledním záměrem je vybudování hotelu s wellness centrem, saunami, vodními atrakcemi a lázeňským programem. Stávající budovy se zrekonstruují a postaví se jedna nová. S plánem přišla akciová společnost, kde má podíl i město. Na původní projekt za miliardu ale investor také nesehnal peníze a tak plán, že lázně v roce 2010 uvítají první hosty, opět nevyšel. „Měli jsme trochu smůlu i v tom, že jsme nejdřív obdrželi dotaci z regionálního operačního programu ve výši zhruba 100 milionů korun, kterou jsme ale kvůli jedné administrativní chybě vrátili,“ podotýká starosta Prachatic Martin Malý (nestr.).

Vizualizace lázeňského komplexu v Prachaticích
Zdroj: ČT24

Město do společnosti vložilo budovy i pozemky. Z 50procentního podílu se ale v průběhu let stalo jen 15 procent a na vše se proto zaměřila i Transparency International (TI). „Už ten vklad byl sám o sobě do jisté míry rizikový, pak postupně došlo k navyšování kapitálu, na kterém se město nepodílelo. Naším cílem bylo primárně město upozornit na rizika, která z toho vyplývají,“ uvedl právník TI Petr Leyer.

Město ale nesouhlasí. Jeho účast se slíbenou 60milionovou pomocí po dostavbě prý může hlavně zvýšit šance získat peníze. Projekt Resort sv. Markéty je teď seškrtaný. Na oživení areálu shání investor půl miliardy. První kroky už podniklo i město. Za symbolických tisíc korun koupilo zpět kapli, která je i součástí křížové cesty, a hodlá ji zrekonstruovat.

Prachatickými lázněmi se stále prohání jen vítr (zdroj: ČT24)