Společná výuka i zábava. Čeští a rakouští žáci poznávají v Dyjákovicích navzájem svou řeč a kulturu

V Dyjákovicích se učí děti z Rakouska (zdroj: ČT24)

Základní škola v Dyjákovicích na Znojemsku prohlubuje spolupráci se spřátelenou školou z rakouského Wulzeshofenu. Projektu se účastní přes sedmdesát dětí. Pomocí společných workshopů vzájemně poznávají svou řeč i kulturu.

Dělí je od sebe šest kilometrů, cizí jazyk a státní hranice, do lavic ale tento týden usedají děti ze základní školy v Dyjákovicích a Wulzeshofenu společně. Slovní zásobu si budou po celý týden procvičovat pomocí tvoření, výletů a společných her.

Jazyková bariéra pro žáky není překážkou. „Žáci v naší škole se německý jazyk učí už od třetí třídy, takže jsou schopny ve čtvrté a v páté třídě komunikovat,“ řekl ředitel ZŠ Dyjákovice Roman Štrunc. „Když nevíme, jak se dorozumět, tak se zeptáme paní asistentky, jak se to řekne německy, a potom to řekneme německy,“ dodala žákyně 4. třídy Laura.

Spojují, co „železná opona“ rozdělila

Rakouské děti zase doma navštěvují kroužek češtiny. „Hlavním cílem je navázat na tradice, které měly příhraniční obce kdysi předtím, než tady byla postavena železná opona, která nám tady vlastně rozdělila hranice,“ vysvětlil ředitel ZŠ Dyjákovice.

Svědkem vzájemné spolupráce obou škol je i smrk, který jejich zástupci zasadili před patnácti lety, kdy vzájemná spolupráce začala. Společně se pod ním v Dyjákovicích znovu sejdou před Vánoci.

Spolupráci s Rakouskem prohlubují i v dalších příhraničních oblastech. Například studenti Střední odborné školy vinařské ve Valticích se nedávno utkali se spřátelenou rakouskou školou i na mistrovství republiky v řezu vinné révy.