Už třetí sexuální napadení v brněnské Líšni. Radnice se rozhodla nakoupit kamery

V Brně-Líšni zažily během deseti měsíců sexuální přepadení tři mladé ženy. Jeden případ znásilnění a dva pokusy se staly kolem zastávek nedaleko ulice Novolíšeňská. Podle policistů mezi případy zatím není souvislost, a hledají tak tři různé muže. Líšeňská radnice chce kvůli těmto případům koupit kamery.

Poslední případ, kdy se neznámý muž pokusil znásilnit šestadvacetiletou ženu, se stal 28. dubna v deset hodin večer v průchodu ze Sedláčkovy ulice k zastávkám MHD Novolíšeňská. Ženu podle policie útočník povalil na zem a snažil se jí roztrhnout oblečení. „Napadená křičela o pomoc. Toto volání uslyšeli obyvatelé přilehlého domu a další dva mladíci, kteří ženě přiběhli na pomoc. Když je agresor uviděl, z místa utekl,“ řekl policejní mluvčí David Chaloupka.

Kamerový záznam ze zastávky Novolíšeňská (28.4.2019) (zdroj: PČR)

Policisté v minulých dnech zajistili kamerové záznamy z firem v okolí. Na několika z nich je zachycený muž, který se v lokalitě v inkriminovaný čas delší dobu zdržoval. Kriminalisté si proto myslí, že člověk z videa by mohl leccos objasnit. Na lince 158 by proto přivítali od veřejnosti informace, které by mohly vést ke ztotožnění neznámé osoby na záznamu.

„Ze záběrů je patrné, že muž je kuřák. Postavu má hubenou, oblečený je v tmavých kalhotách a bundě zřejmě maskáčového vzoru. Na nohou má tmavé boty s bílou podrážkou. Záběry černobílé kamery mají noční přísvit, tudíž se odstíny barev mohou lišit od skutečnosti,“ popsal policejní mluvčí.

Místa znásilnění a pokusů o znásilnění v Brně-Líšni
Zdroj: ČT24

Za posledních deset měsíců je to už třetí případ sexuálního napadení ženy ve stejné lokalitě. Loni v létě pachateli znásilnění nevyšlo, v lednu u zastávky Bartákova ano. Podle policie mezi případy zatím není souvislost, hledají tak tři různé muže.

Identikit muže, který se pokusil o znásilnění v lednu
Zdroj: PČR

Radnice chce kvůli těmto případům do budoucna vybavit Líšeň jedenácti kamerami. „Tady na dopravním uzlu Novolíšeňská by jeden kamerový bod měl určitě být. Kamerový systém může působit jako prevence a může přispět k odhalení pachatele,“ řekl místostarosta Brna-Líšně Martin Příborský (ODS).

V celém Brně se stane asi třicet případů znásilnění nebo pokusu o ně ročně. V místech, kde se útoky staly, se častěji pohybují policisté v uniformách i bez nich. Policisté jako prevenci radí nezkracovat si cestu neoficiálními a neosvětlenými cestami, které vedou houštím. A když už k napadení dojde, může pomoci i křik. Ten zachránil dvě ženy, kterým přispěchali na pomoc lidé z blízkého domu a pachatelé utekli.