Budova bývalého azylového domu v Břeclavi k zemi nepůjde. Ubytovnu bude provozovat Charita

Oproti původním plánům města bude budova bývalého azylového domu v Břeclavi dál sloužit jako ubytovna. Město ji přitom chtělo v květnu zbourat. Provozovat ji bude zatím Oblastní charita Břeclav.

Lidé v hmotné nouzi budou moci v Břeclavi dál využívat ubytovnu, která vznikla z bývalého azylového domu. Chátrající budovu město zatím bourat nebude.

„My jsme se domluvili s charitou, že bude tu ubytovnu, která bude dál městská, provozovat. Charita ji bude mít pronajatou,“ řekl místostarosta Břeclavi Jakub Matuška (nez.).

Na provoz azylového domu s nepřetržitou službou nemá peníze ani město, ani charita. Město jednalo o finanční podpoře s krajským úřadem, ale neúspěšně. „Po Břeclavi vyžadovali dvacetiprocentní spoluúčast na financování té služby, což pro nás v dnešní finanční situaci bylo nepřijatelné,“ řekl Matuška.

Budova bude tedy zatím dál fungovat pouze jako ubytovna. Útočiště v ní bude mít dvanáct rodin s dětmi. Město prověřuje další možnosti, kde by bylo možné potřebné lidi ubytovat. „Ta budova je na hranici životnosti, ale všechno je limitováno finančními prostředky,“ uzavřel místostarosta.