Odvolaný starosta Prahy 4 hovoří o Jidášovi na radnici. Podle místostarosty stará rada neudělala nic s nepořádkem

Události, komentáře: Převrat na radnici v Praze 4 (zdroj: ČT24)

S nadsázkou řečeno páté největší město v Česku – totiž Praha 4 – má nové vedení. Změna poměru koalice a opozice v zastupitelstvu vyvolala na straně odvolaných radních a starosty Petra Štěpánka (Zelení) rozhořčení. Nově zvolené vedení městské části naopak věří, že je to přirozený vývoj a je Praze 4 jen ku prospěchu.

„V zastupitelstvu byla situace 23:22. 22 opozičních hlasů zjistilo, že v jednom z koaličních klubů jsou vnitřní rozpory, a dali jsme členům tohoto klubu nabídku. Tato nabídka byla přijata,“ popsal cestu k převratu na radnici Prahy 4 nový místostarosta Zdeněk Kovářík (ODS).

Sám nemá ani tak výhrady k činnosti dosavadního starosty Petra Štěpánka – jak připomněl, v minulém volebním období vládli společně a šlo podle něj o „tři a půl roku úspěšné spolupráce se Stranou zelených“ – ale hlavně ke Starostům a nezávislým.

„Trápí nás, že není uklizeno, že nefunguje péče o zeleň. Bohužel ti, co nejvíce kritizují, to mají na starosti. STAN to má na starosti a neudělal za minulé volební období nic, teď zase nic,“ dodal Kovářík.

Petr Štěpánek je ke svým politickým protivníkům kritičtější. S ohledem na to, že je nová starostka Irena Michalcová z hnutí ANO, jehož předseda Andrej Babiš proslul svými výroky o řízení státu jako firmy, hovoří Štěpánek o „byznysové koalici“. „Předseda ANO Babiš říká, že bude společnost řídit jako firmu. To je byznys. My se s tím neztotožňujeme,“ řekl Štěpánek.

Místostarostu Josefa Svobodu (KDU-ČSL), jehož hlas byl při převolení rady Prahy 4 rozhodující a který jako jediný setrval ve funkci, pak obvinil, že „si zahrál velikonočně na Jidáše“. „Rozhodli se, že sundají radu navzdory podepsané koaliční smlouvě, a dali dohromady něco nového,“ uvedl.

Srovnání se změnou koalice v minulém volebním období Petr Štěpánek odmítl. Tehdy funkci starosty udržel, ale část rady a složení koalice se změnily. „My jsme tehdy tu změnu neiniciovali, tehdy ji iniciovali Jan Petr z TOP 09 a Jiří Bodenlos z ČSSD,“ srovnal.

Podle Zdeňka Kováříka se nové vedení radnice nechystá k zásadním změnám, ačkoli by chtěl klást větší důraz na sociální věci a péči o seniory.

Po přeskupení moci na radnici Prahy 4, kdy zůstal v radě jediný její člen, zůstaly poměry v zastupitelstvu podobné jako předtím. Nová koalice ODS, ANO a TOP 09 má – stejně jako ta svržená, v níž byli Piráti, Zelení a STAN spolu s lidovci – většinu jediného hlasu. Stará koalice měla původně 24 hlasů, ale již dříve ji opustila Aneta Krajcová. Kandidovala za STAN, v současnosti je v klubu ANO.