Velká cena v Brně dostane letos od kraje o pět milionů víc. Jaká bude dotace státu, se zatím neví

Jihomoravský kraj dá na letošní ročník motocyklové Velké ceny v Brně dvacet pět milionů korun. Schválilo to zastupitelstvo. V minulých letech kraj dával dvacet milionů. Podporu navýšil, protože minulý ročník Grand Prix skončil ve ztrátě. Pořadatelský spolek na ni shání peníze. Závody mistrovství světa se v Brně pojedou v srpnu a letos počtvrté je bude pořádat spolek kraje a města.

Navýšení podpory závodům schválilo v balíčku několika bodů všech padesát sedm přítomných krajských zastupitelů, nikdo nebyl proti ani se nezdržel. O navýšení podpory z dosavadních deseti na patnáct milionů se mluvilo i na brněnské radnici, městské zastupitelstvo ale zatím vyšší částku neschválilo.

Spolek má s promotérskou společností Dorna smlouvu na pořádání pěti ročníků Grand Prix, dohoda vyprší příští rok. Loňský ročník měl náklady kolem sto sedmdesáti milionů korun. Ze vstupného se vybralo sedmdesát milionů, kraj dal dvacet milionů, Brno deset a ministerstvo školství přispělo částkou třicet devět milionů korun, přestože spolek původně žádal od státu podporu sto milionů. Kvůli tomu vznikla ztráta jedenatřicet milionů korun.

Kraj na smazání ztráty přispěl dalšími více než devíti miliony a Brno téměř pěti miliony. Zbylých zhruba sedmnáct milionů spolek žádá od ministerstva školství, které už ale další peníze na loňský ročník dát nechce. Zástupci kraje a města už v minulosti připustili, že pokud se peníze z ministerstva nepodaří získat, budou nejspíš muset ztrátu řešit sami.

Kromě toho pořadatelé jednají se státem o podpoře na zbylé ročníky. Podle posledních informací ministerstvo pro místní rozvoj navrhne vládě, aby dala na letošní závody šedesát pět milionů korun.

Brněnské Velké ceně hrozil v minulosti zánik, protože její předešlý organizátor Automotodrom Brno ji nechtěl kvůli ztrátovosti pořádat. Velký problém činí zalistovací poplatek na získání licence: v minulosti byl ve výši desítek milionů, nyní přesahuje sto milionů korun. Politici se ale před čtyřmi lety shodli na tom, že závody dělají městu i kraji dobrou reklamu a přinášejí na souvisejících službách do státní kasy stovky milionů na daních.