Olomouc převezme správu vodovodů až za 11 let. Do té doby bude za jejich pronájem dostávat víc peněz

Za pronájem městských vodovodů a kanalizací dostane Olomouc v letošním roce o 21 milionů korun více. Město se na tom domluvilo se společností Moravská vodárenská ze skupiny Veolia, která má infrastrukturu v dlouhodobém pronájmu. Do správy města by měla kanalizační síť přejít až v roce 2030.

Moravská vodárenská podle uzavřeného dodatku k nájemní smlouvě zaplatí letos městu bez započtení DPH 156,4 milionu korun. Příští rok se cena za pronájem vodohospodářské infrastruktury ještě zvýší, a to na 157,8 milionu.  

Voda dražší nebude

Nájemné je v souladu se smlouvou splatné ve čtyřech stejných čtvrtletních splátkách. „Vyšší nájemné se nijak nedotkne vodného a stočného,“ řekl náměstek olomouckého primátora Matouš Pelikán (KDU-ČSL). Cena vody v Olomouci se letos po dvou letech mírně zvýšila. Přesněji o 2,1 procenta.

Zvýšení nájemného vítá také opoziční zastupitel Tomáš Pejpek (ProOlomouc) i když připomněl, že loni v prosinci hnutí upozornilo na možnost zvýšit Moravské vodárenské nájemné až o 40 milionů korun ročně. Umožnila to úprava cenové regulace podnikání ve vodárenství.

Rada města náš návrh odmítla a strašila občany v Olomouckých listech zdražením vody. Náš podnět ale naštěstí využila. Navýšení příjmů rozpočtu města o 21 milionů obnově městských vodovodů a kanalizací významně pomůže.
Tomáš Pejpek
opoziční zastupitel Olomouce

Primátor Olomouce Miroslav Žbánek (ANO) řekl, že vyjednávání nebyla jednoduchá. Město se opíralo o zpracované analýzy, ze kterých vyplynulo, že zvýšení nájemného je možné. „Podařilo se nám dohodnout řešení, které je pro všechny strany přijatelné,“ doplnil primátor.

Ve správě města až v roce 2030

Platnost smlouvy o pronájmu vodohospodářské infrastruktury Moravské vodárenské skončí až za jedenáct let. Poté by mělo vodovody a kanalizace opět převzít město, zastupitelstvo se na tom dohodlo už loni. 

Podle Žbánka má být navýšení nájemného dlouhodobé, aby byl výtěžek co nejefektivnější do doby, než město připraví převzetí majetku do své správy. Šedesát procent z nájemného investuje Olomouc do oprav a údržby vodohospodářských sítí ve městě. „Nyní budeme mít více peněz na tyto investice,“ řekl Pelikán.