Zastupitelstvo Brna-Ivanovic odvolá místostarostu Liškutina. Ten čelí ve vazbě podezření z manipulace zakázek

Městská část Brno-Ivanovice svolala na středu příštího týdne mimořádné zastupitelstvo, na kterém chce odvolat z funkce místostarosty Petra Liškutina (dříve ANO). Liškutin je s dalšími čtyřmi lidmi ve vazbě kvůli podezření na manipulaci zakázek na radnici Brno-střed, kde pracoval jako vedoucí odboru investic. Zastupitelstvo by se konalo i v případě, že do té doby Liškutin sám rezignuje. Městská část chce totiž snížit počet místostarostů ze dvou na jednoho.

V Brně-Ivanovicích je v zastupitelstvu sedm lidí, koalici tvoří čtyři zastupitelé ODS s Petrem Liškutinem zvoleným za ANO. Hnutí ho ale kvůli kauze vyloučilo ze svých řad i s bývalým radním Brna-středu Jiřím Švachulou, který je stejně jako Liškutin ve vazbě kvůli podezření na manipulaci zakázek. Jednoho opozičního zastupitele má v Ivanovicích KDU-ČSL a druhého TOP 09.

V Ivanovicích zůstane jen jeden místostarosta

Na postupu a svolání mimořádného zastupitelstva se podle ivanovické starostky Jany Bohuňovské (ODS) shodli všichni zastupitelé. „Na zastupitelstvu odvoláme pana Liškutina z funkce neuvolněného místostarosty. Uvidíme, jestli do té doby přijde jeho rezignace. Zastupitelstvo ale bude i tak, protože jsme se dohodli, že snížíme počet neuvolněných místostarostů ze současných dvou pouze na jednoho,“ řekla starostka.

Místní ANO navíc Petra Liškutina vyzvalo nejen k rezignaci na místostarostu, ale také ke složení mandátu. Složit ho může pouze on sám, ze zákona mu mandát zaniká v případě pravomocného odsouzení k trestu vězení.

Pokud by Liškutin mandát složil, novým zastupitelem se stane Olin Uvarov (ANO). Podle Bohuňovské by i v případě zisku mandátu pro Uvarova zůstal už jediným místostarostou Jaroslav Elzner (ODS). Snížení počtu místostarostů by nemělo mít vliv na chod radnice. „On byl stejně neuvolněný a neměl žádné přímé kompetence. A tady v městské části pracují všichni zastupitelé na věcech, které jsou potřeba,“ dodala Jana Bohuňovská.

Po zátahu policie skončilo ve vazbě pět lidí

Policie před dvěma týdny zasahovala na radnici městské části Brno-střed. Zajímala se především o zakázky investičního odboru, který politicky spadal pod Jiřího Švachulu a vedl ho Petr Liškutin. Policie viní devět lidí z účasti na organizované zločinecké skupině, zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů. Pět lidí skončilo ve vazbě včetně Švachuly a Liškutina, těm hrozí 10,5 až 16 let vězení. Zbylí čtyři jsou na svobodě a někteří z nich spolupracují s policií.