Do Vrbětic se po zimě vrátili pyrotechnici. Policie omezuje provoz na přilehlé silnici

Po zimní pauze pokračuje čištění areálu bývalých muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku, kde před více než čtyřmi lety vybuchly sklady s municí. Práce zahájila skupina určená pro činnost v epicentru a ohledává místo činu, sklad číslo 12. V úterý začal i plošný pyrotechnický průzkum a sběr.

Ohledání prvního vybuchlého skladu ve Vrběticích skončilo v červnu 2017, následně zahájili pyrotechnici práce u druhého explodovaného skladu. Kvůli nepříznivému počasí je ale bylo třeba přerušit od poloviny loňského prosince.

„V souvislosti s pokračováním prací na ohledání druhého epicentra exploze je s ohledem na bezpečnost občanů ode dneška opět uzavírána pozemní komunikace mezi obcemi Lipová a Haluzice, a to v době asi od 07:30 do 12:00 a od 13:00 do 17:00,“ uvedla krajská policejní mluvčí Lenka Javorková s tím, že mezi půl osmou a půl devátou mohly úsekem projet autobusy.

Jeden sklad ve Vrběticích vybuchl v říjnu 2014, druhý v prosinci téhož roku. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group. Policie exploze vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení. Munice v dalších skladech byla z Vrbětic odvezena. Zásah policie by v areálu mohl skončit do konce letošního roku.

  • Bývalý armádní muniční areál leží v blízkosti Vrbětic, místní části obce Vlachovice na Zlínsku. Dnes je ve správě Vojenského technického ústavu, který ho pronajímá soukromým firmám.
  • 16. října 2014 vybuchl sklad číslo 16. Bylo v něm 58 tun vojenského materiálu včetně munice a zbraní.
  • 3. prosince 2014 vybuchl i sklad číslo 12 s 98 tunami vojenského materiálu.
  • Oba sklady si pronajímala ostravská společnost Imex Group. Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci, jejich pozůstatky našli pyrotechnici až o měsíc později.
  • Policie oba výbuchy vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení, na případu pracuje speciální tým policejního prezidia.
  • V areálu jsou tři desítky skladů. Podle ministerstva vnitra bylo v 27 skladech v areálu uloženo asi sedm tisíc tun materiálu včetně tisíce tun výbušniny. Munice uskladněná v dalších skladech byla z Vrbětic odvezena.