Náměstí Míru ve Zlíně se má zmenšit, na jižní straně mohou vyrůst nové domy

Obyvatelé Zlína by si v budoucnu mohli zvykat na novou podobu náměstí Míru. Rada města ho chce nechat zmenšit a z jižní strany zastavět. Vyplývá to z návrhu, který vyhrál v architektonické soutěži vypsané městem. Podle mluvčího zlínského magistrátu Zdeňka Dvořáka vzniknou pod historickým náměstím také podzemní garáže. Naopak prostor před kostelem svatého Filipa a Jakuba se uvolní. Zlín přestavbu náměstí plánuje na rok 2021.

Zatímco teď se zlínské náměstí Míru táhne přes park až k třídě Tomáše Bati, v budoucnosti by mohlo být menší a na okraji parku by mohla stát nová řada domů. Vítězný návrh z architektonické soutěže už schválila rada města a bude sloužit jako podklad pro přestavbu náměstí.

Porotci architektonické soutěže uznávají, že nový blok domů může být pro občany Zlína nezvyklý. Například Ivo Tuček, který má na starosti územní plánování ve Zlíně, s jistou kritikou počítá. On sám ale nové domy hájí. „Jednak je to návrat k něčemu, co tu bylo dřív. Doplnění veřejného prostoru domy s parterem náměstí oživí. Navíc se zpřesní vymezení náměstí od třídy Tomáše Bati,“ říká Tuček.

Pohled na park u třídy Tomáše Bati (vizualizace)
Zdroj: P. P. Architects

Plánovaná řada domů podle něj nemusí být souvislá, jak ukazují vizualizace. Ve hře je i možnost, že by se skládala z jednotlivých budov. „O zástavbě není přesně rozhodnuto. Není to tak, že by byly připravené bagry,“ zdůrazňuje Tuček. O tom, jak by budovy měly vypadat, vedení Zlína teprve rozhodne. V současnosti by jejich stavba ani nebyla možná, protože je v rozporu s územním plánem. Město s nimi počítá až ve druhé fázi rekonstrukce náměstí.

Pod náměstím bude parkoviště

Jisté už je to, že pod náměstím vznikne podzemní parkoviště, České televizi to potvrdil mluvčí Zlína Zdeněk Dvořák. Garáže pod náměstím by měli využívat i řidiči, kteří dnes parkují před kostelem svatého Filipa a Jakuba. Stávající parkoviště má zaniknout. Prostor by se uvolnil a podle vítězného architektonického návrhu se tam zasadí stromy.

Pohled na náměstí Míru (vizualizace)
Zdroj: P. P. Architects

Historické náměstí podle Dvořáka dostane nový povrch a pódium. Kulturní akce, koncerty nebo třeba trhy by se tam měly konat i v budoucnu. Podle Vladimíra Sitty, který v porotě zasedal jako nezávislý architekt, je ale potřeba, aby město zapojilo do plánování i občany Zlína. „Konečný návrh by měl být matricí pro občanský život, a proto musí vznikat společně s veřejností,“ míní Sitta.

Autorem návrhu, který vyhrál architektonickou soutěž, je ateliér P. P. Architects. Jeho tvůrci se podíleli třeba na rekonstrukci Masarykova náměstí v Novém Jičíně nebo Konečného náměstí v Brně. Stavební práce na zlínském náměstí Míru by měly začít v roce 2021. Město počítá s tím, že za ně zaplatí stovky milionů korun.