Slovanská epopej se možná vrátí do Moravského Krumlova. Praha zatím nemá prostor, kde ji vystavit

Slovanská epopej se možná vrátí do Moravského Krumlova (zdroj: ČT24)

Primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) připustil, že by se Slovanská epopej mohla dočasně vrátit do Moravského Krumlova. V hlavním městě totiž ještě minimálně tři roky nebudou žádné prostory, kde by se mohla velkoformátová plátna od Alfonse Muchy trvale vystavovat. Moravský Krumlov proto teď řeší, jak splnit přísné požadavky na teplotu a vlhkost v sálech.

Z Moravského Krumlova galeristé odvezli plátna s dějinami Slovanů v únoru 2011. Místnosti jsou od té doby prázdné s výjimkou jedné s nábytkem a depozitáře s moderním uměním manželů Mládkových. Krumlovskému zámku se teď objevila naděje, že by se tam mohlo alespoň na pár let vrátit Muchovo dílo.

Kastelán Jiří Všetula už přesně ví, kterým prostorám by plátna slušela. Dvanáct třináct obrazů by mohlo být třeba v rytířském sále, kde by se rozprostřely dokola. Další by mohly být v kapli, nastínil.

Jasno má být v únoru a poslední slovo bude mít Praha. „Je nutné říci, že by šlo opravdu jen o dočasné umístění do Krumlova a je třeba podotknout, že zatím tam nejsou vhodné podmínky. Muselo by tam dojít k úpravám,“ řekl primátor Prahy a dodal, že hlavní město zvažuje víc možností dočasného umístění epopeje. Současně také řeší, kam Muchovo dílo umístí natrvalo. Ve hře zůstává i vybudování lapidária na Výstavišti, víc ale primátor Hřib říct nechtěl.

Epopej potřebuje teplotu dvacet stupňů Celsia a pětapadesátiprocentní vlhkost. „Prostory máme připraveny, ale vzhledem k tomu, že je to zámek  a investice do přípravy klimatizačních jednotek není malá, máme zatím nachystaný jen projekt,“ vysvětlil starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina (TOP 09).

Bez epopeje zatím strádá celý Krumlov. Kdysi na zámek zavítalo až třicet tisíc návštěvníků ročně, teď jich sem zabloudí jen pár tisíc. Kastelán Všetula ale věří, že si sem postupně zase cestu najdou. Ať už to s epopejí dopadne jakkoliv, zámek se konečně po letech dočká rekonstrukce. Jižní křídlo společně s věží by měli stavbaři začít opravovat už na jaře.

  • Na cyklu dvaceti velkoformátových obrazů začal Alfons Mucha pracovat v roce 1910, dokončil ho v roce 1928, kdy epopej předal Praze a veškerému československému lidu.
  • Poprvé bylo jedenáct pláten z cyklu Slovanské epopeje vystaveno v roce 1919 v pražském Klementinu. Celá epopej pak byla poprvé k vidění v roce 1928 v pražském Veletržním paláci a malby přešly pod správu Galerie hlavního města Prahy.
  • Během druhé světové války byla plátna ukryta a byla poškozena vlhkostí, znovu se na veřejnost dostala až roku 1963 na zámku v Moravském Krumlově. 
  • Právě Moravský Krumlov pak bojoval proti tomu, aby byla plátna převezena do Prahy, když skončila platnost zápůjční smlouvy. Argumentoval podobně jako malířův vnuk John Mucha, který se s hlavním městem dlouhodobě soudí: že pro epopej není v hlavním městě odpovídající výstavní prostor, což byla podmínka Alfonse Muchy při darování jeho vrcholného díla.
  • V listopadu 2010 se cyklus stal kulturní památkou. Během následujícího roku byly obrazy přestěhovány z Moravského Krumlova do Prahy a v roce 2012 byla otevřena expozice ve Veletržním paláci, sídle Národní galerie.
  • Už v letech 1920 a 1921 obrazy získávaly světový věhlas na expozicích v New Yorku a Chicagu, ale teprve v roce 2017 bylo v zahraničí poprvé vystaveno všech dvacet Muchových pláten. Výstava v Tokiu měla mimořádný návštěvnický ohlas, vidělo ji přes 660 tisíc lidí.
  • O umístění Slovanské epopeje v Praze mluví radní od roku 2001. Po několika variantách (Letná, Těšnov) byla v roce 2018 zvolena dostavba komplexu Lapidária na Výstavišti. Dokončena by měla být do dvou let.
  • V květnu 2018 vrátil Nejvyšší soud k projednání spor o Slovanskou epopej mezi Prahou a malířovým vnukem Johnem Muchou. Soudy prý nedostatečně odůvodnily, proč dílo přiznaly Praze.
  • V červnu 2018 se pražští radní rozhodli, že epopej by měla být umístěna do budovy, která vznikne dostavbou Lapidária na Výstavišti. Náklady na projekt měly být 580 milionů korun
  • V říjnu 2019 Rada hlavního města schválila, že epopej zřejmě nejméně na pět let poputuje do Moravského Krumlova, kde zůstane do doby, než pro ni Praha bude mít vlastní budovu. Rozhodnutí potvrdilo zastupitelstvo
  • 17. června 2021 zastupitelé hlavního města Prahy schválili smlouvu o výpůjčce díla do Moravského Krumlova na pět let; už o tři dny dříve stejný krok učinilo i zastupitelstvo Moravského Krumlova
  • 24. června 2021 Slovanská epopej dorazila z depozitáře Galerie hlavního města Prahy do Moravského Krumlova. Výstava se otevřela ve zkušebním povozu 28. července
  • 31. ledna 2022  pražští radní schválili návrh dohody mezi Prahou, Nadací Mucha a developerskou firmou Welwyn o tom, že hlavní město bude moci umístit epopej do paláce Savarin na Václavském náměstí na 25 let s pětiletou opcí