Osm desítek pracovních míst nabídne v Olomouci firma, která vyrábí a opravuje alternátory

Rozšířit svoji továrnu na výrobu a opravu alternátorů v Olomouci plánuje společnost M.L.S. Holice. Díky chystané investici vznikne v tomto podniku zahraniční skupiny Leroy Somer zhruba osm desítek nových pracovních míst. Celkový počet zaměstnanců podniku M.L.S. Holice tak vzroste na 337.

V přístavbě olomoucké továrny, jejíž projektovaná plocha je 5636 metrů čtverečních, budou instalovány tři linky na impregnaci alternátorů. Dvě linky společnost M.L.S. Holice převeze do Olomouce z výrobního závodu skupiny Leroy Somer v Rumunsku a jedna linka bude nová. Pokud firma získá všechna potřebná povolení, tak chce přístavbu vybudovat letos.

Plánovaná přístavba bude sloužit k rozšíření výroby alternátorů středního a vysokého napětí. V nové části výrobní haly budou dělníci navíjet a impregnovat statory i rotory a zároveň montovat výrobky. Alternátory budou na délku měřit až čtyři metry a na výšku 2,5 metru. Největší alternátory budou vážit 26 tun. V přístavbě haly se budou montovat nejvýše čtyři alternátory za den. 

Jednatel M.L.S. Holice Antoine André Laurent Vitoux ve výroční zprávě uvedl, že firma se předloni stále potýkala s poklesem zakázek, který zaznamenala už v předchozím účetním roce. Tehdy se tržby propadly téměř o pětinu. Na poklesu zakázek se podle jednatele projevila slabá dynamika obchodního vývoje v Evropě a velký tlak konkurence na ceny, a to zejména u malých typů alternátorů.

Ve výrobě alternátorů zaznamenala firma pokles

Tržby společnosti M.L.S. Holice z prodeje alternátorů se v roce 2016/2017 meziročně snížily o 44 milionů korun a za ostatní zboží a služby firma utržila o sedm milionů korun méně. Přibližně 90 procent produkce společnost M.L.S. Holice vyváží do několika evropských zemí.

Pokles zakázek firma evidovala i v předchozích letech. Olomoucká továrna navíc postupně ukončila výrobu nejmenšího typu alternátoru, protože jeho produkce byla v rámci koncernu Leroy Somer přesunuta do továrny v Asii.

Majitelem společnosti M.L.S. Holice je zahraniční skupina Leroy Somer S.A., která koupila v 90. letech v olomoucké městské části Holice bývalou továrnu MEZ Mohelnice. Firma poté v Olomouci-Holici vybudovala v roce 2001 nový závod v průmyslové zóně Keplerova. Původně francouzský holding Leroy Somer předloni v únoru koupila japonská skupina Nidec Corporation.