Kvůli machinacím v ROP Severovýchod je ve vazbě šest lidí

Liberec/Jablonec nad Nisou – Den po policejním zásahu v libereckém sídle Úřadu Regionální rady Severovýchod poslal soud do vazby šest lidí obviněných kvůli rozdělování dotací, celkově přitom policie stíhá osm osob. Policie stále neuvedla, kvůli čemu se na rozdělování dotací z Regionálního operačního programu Severovýchod zaměřila. Agentura ČTK uvedla s odvoláním na tři důvěryhodné zdroje, že jde o rekonstrukci kostela Máří Magdalény a oddychové zóny Perštýn. Machinacemi se zakázkami se zabývá i Evropská komise, podle regionální rady by ale ROP o dotace nemusel přijít, protože příspěvky na sporné projekty neproplatil.

Jablonecký soudce Jaroslav Kneř uvedl, že od státního zástupce dostal návrhy na uvalení vazby na šest lidí. „Ve všech bylo vyhověno,“ řekl soudce. Další informace o vyšetřování v ROP Severovýchod však soud ani policisté sdělit nechtějí. Podle zdrojů ČT skončil ve vazební věznici i podnikatel a bývalý zastupitel Liberce Jiří Zeronik. Ten býval jednatelem společnosti Geotermální energie pro občany (GEPO), jež připravila dva projekty, na které ROP Severovýchod poskytl evropské dotace. Má se jednat o rekonstrukce kostela Máří Magdalény a oddychové zóny Perštýn.

Třetí kauza Jiřího Zeronika?

Bývalý liberecký zastupitel Jiří Zeronik, který je podle ČT mezi obviněnými ve vyšetřování souvisejícím s ROP Severovýchod, figuroval v posledních letech již ve dvou kauzách. V roce 2012 dostal pokutu za to, že se měl pokusit uplatit asistenta tehdejšího poslance Michala Babáka za zajištění dotace z ministerstva školství. Obhájci Zeronika a dalšího obviněného poslance Josefa Šlechty tvrdili, že si poslancův asistent o úplatek sám řekl. Zeronik spolu s libereckým exprimátorem Jiřím Kittnerem a jeho bývalým náměstkem Pavlem Krenkem se před soudem zpovídá i v kauze údajných machinací s pozemky pod sjezdovkami na Ještědu a ve Vesci. Podle obžaloby převáděli městský majetek na Sportovní areál Ještěd, který je nevýhodně směnil nebo prodal.

Projekt na Perštýně za více než 30 milionů korun řešil revitalizaci území v okolí kostela sv. Vincenta z Paoli. Rekonstrukce zchátralého kostela svaté Máří Magdaleny měla stát 65 milionů korun. Oba projekty byly zařazené do libereckého Integrovaného plánu rozvoje města (IPRM).

Manažer dotací na liberecké radnici Michal Vereščák uvedl, že neví, co policie prošetřuje. Přiznal ale, že pokud se jedná o projekty z IPRM, může se stát, že město buď nevyčerpá všechny peníze z programu, nebo dokonce přijde o dotace. „To by pro město mělo nedozírné následky,“ podotkl Vereščák, podle kterého Liberec ještě nedostal kolem 200 milionů korun.

Deska upozorňující na příspěvek EU
Zdroj: ČT24

Hrozí zastavení dotací?

Vyšetřování okolností dvou zakázek v Libereckém kraji, které získaly evropské dotace, zaujalo Evropskou komisi. Vedení regionální rady ale věří, že nedojde k zastavení dotací. „Vzhledem k tomu, že nedošlo k vyplacení finančních prostředků, pevně věřím, že proplácení zastavené nebude,“ uvedl Martin Půta. Pokud by tak komise přesto učinila, byl by to pro severovýchod Čech velký problém. Města a obce na území Libereckého, Pardubického a Královéhradeckého kraje totiž ještě čekají na proplacení 4 miliard.

ROP Severovýchod již se svými dotacemi problémy měl, regionální rada dokonce musela zaplatit 240milionovou korekci. Audit ministerstva financí kritizoval například změny v projektu vojenského muzea v Králíkách nebo rekonstrukci tramvajové tratě v Liberci. Evropská komise později hodnocení některých projektů změkčila.

Rozdělování dotací v Česku provází několik kauz. Největší problémy jsou kolem Regionálního operačního programu Severozápad, který rozděluje evropské peníze v Ústeckém a Karlovarském kraji. Policie prověřovala i rozdělování dotací z ROP Jihozápad a v souvislosti s kauzou bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha také ROP Střední Čechy.

Kvůli policejní razii na liberecké pobočce operačního programu Severovýchod hrozí zastavení toku evropských peněz (zdroj: ČT24)