Hasiči zlikvidovali požár v pražské Písnici, škodu odhadli na deset milionů

Po zhruba třiadvaceti hodinách zlikvidovali hasiči požár ve skladu obuvi a oblečení v pražské Písnici. Škodu předběžně vyčíslili na deset milionů korun. Co bylo příčinou ohně, zatím nevědí. Hasiči to uvedli na Twitteru. Jejich mluvčí Martin Kavka ve středu ráno řekl, že vyšetřovatelé dorazí na místo až po úplném uhašení požáru, což se hasičům podařilo před 11:00.

Hořet začalo v úterý kolem poledne v plechové hale na ploše zhruba padesát krát sto metrů a černý kouř z hořících oděvů a obuvi lidé zaznamenali i v centru hlavního města. Kolem 16:00 hasiči dostali plameny pod kontrolu, poté nakladač začal rozhrabávat ohořelé zbytky uskladněného materiálu. Kolem 22:00 byl oheň lokalizován a část jednotek se vrátila na základny, zbývající hasiči zůstali kvůli dohašování.

Ve středu ráno se podle mluvčího pražských hasičů Martina Kavky na místě vystřídaly směny, aby pokračovaly v dohašování a rozebírání konstrukce haly. Vzhledem k tomu, jak byl požár rozsáhlý, museli ale postupovat pomalu, uvedl Kavka.

„Už je uhašeno a začínáme balit. Od požáru haly odjíždějí jednotky na své základny. Před polednem budeme prostor předávat policii. Na místo zamíří i hasičský vyšetřovatel, který bude spolupracovat s kriminalisty,“ uvedli hasiči kolem jedenácté.

Třetí stupeň ze čtyř

Při zásahu se od úterý vystřídalo devět profesionálních a osm dobrovolných hasičských jednotek, vyhlášen byl třetí stupeň požárního poplachu ze čtyř možných. Jeden z hasičů utrpěl lehké zranění, po ošetření se ale k zásahu vrátil. Nikdo další zraněn nebyl, uvnitř haly podle hasičů nikdo nebyl.

K ohni dorazila i chemická jednotka, aby změřila koncentrace škodlivin. Ty ale nebyly zvýšené a starosta Libuše a Písnice Jiří Koubek tedy nedostal od krizového štábu magistrátu pokyn, aby obyvatelé nevětrali.

Kvůli požáru policie uzavřela Vídeňskou ulici. Na Vídeňské, Kunratické spojce i v okolí obou frekventovaných silnic byl výrazně omezen provoz příměstských autobusů. Dopravní omezení podle informací policie trvala zhruba do úterních 20:00.