S objasněním přepadení benzinky pomáhají policii desítky lidí, pachatelé přesto unikají

Události v regionech: Policie stále pátrá po dvojici, která včera přepadla benzinovou pumpu (zdroj: ČT24)

Velký ohlas vzbudila policejní výzva o svědectví po přepadení benzinky u středočeské Nelahozevsi. Policii se ozvaly desítky lidí, pachatelé jsou přesto stále na útěku. Samotná čerpací stanice je od útoku, při kterém zahynula žena, jež na benzince pracovala, uzavřena. Lidé k ní ale přijíždějí a pokládají květiny a zapalují svíčky.

„To nejsou lidi, to nejsou ani zvířata,“ řekla žena, která v úterý přijela k čerpací stanici u Nelahozevsi uctít zapálenou svíčkou památku oběti zločinu, který čeští kriminalisté nepamatují celé desetiletí. Osmapadesátiletá žena, jež na pumpě pracovala, zahynula poté, co ji postřelila dvojice zločinců, která stanici přepadla v noci na pondělí.

Policisté požádali veřejnost o pomoc při pátrání a výzva vzbudila významný ohlas. „Kriminalisté ověřují desítky podnětů, oznámení a dalších poznatků, které vyhodnocujeme. Chtěli bychom touto formou poděkovat lidem, kteří se nám na výzvu ozvali,“ řekl policejní mluvčí Zdeněk Chalupa.

Dvojice je přesto stále na útěku a vyšetřovatelé by ocenili další informace, především by je zajímal případný záznam z palubní kamery od řidičů, kteří v noci po silnici II/608 kolem Nelahozevsi projížděli. Policie má kromě informací od desítek lidí k dispozici i záznam z bezpečnostní kamery, na kterém jsou ale útočníci maskovaní.

Na záznamu z kamery, který policie zveřejnila, je vidět, jak k pultu benzinové pumpy přichází dvojice maskovaných mužů. Jeden z nich drží v ruce pistoli a také s ní míří mimo záběr kamery. Ze záznamu je také jasné, že druhý z dvojice kulhá. Podle dosavadního vyšetřování by mohli být pachatelé muž se ženou.

K podobnému útoku naposled došlo před deseti lety v Ústí

V posledních deseti letech nevyšetřovala česká policie ani jedno přepadení benzinky, při kterém by někdo zemřel. Jak ostatně podotkl předseda Unie nezávislých petrolejářů Ivan Indráček, benzinky v posledních letech výrazně zlepšily své zabezpečení, například je prakticky na všech čerpacích stanicích kvalitní kamerový systém.

Naposledy k takovému útoku došlo v září 2008 v Ústí nad Labem. V předcházejících deseti letech došlo k dalším sedmi takovým útokům. Pachatele jednoho z nich – v roce 1998 u Plzně – policisté nikdy nevypátrali a událost je promlčena. Pachatelé ostatních přepadení buď po činu spáchali sebevraždu, nebo dostali vysoké tresty včetně jednoho doživotního.

Přepadení benzinových pump
Zdroj: ČT24